fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Stadjes van de Alentejo

Donderdag 30 Mei

Stadjes van de Alentejo

 

Na de Algarve reed ik naar het stuk van Portugal dat aan de Spaanse Extramedura grenst: Alentejo. Ik was hier nog nooit geweest en heb m’n ogen uitgekeken. Wat is het hier mooi! Wel was ik er stomtoevallig in de beste tijd van het jaar: in de zomer kan de temperatuur oplopen tot 50°C en in de winter tot ver onder het nulpunt.

 

In feite zijn alle stadjes in de Alentejo hetzelfde: ze liggen op een berg, bovenop staat een kasteel uit de Moorse tijd met eromheen een middeleeuwse binnenstad en daar weer een muur omheen. Er is een prachtige kerk en een leuk plein met terrasjes. Het lastige is dat er ontzettend veel van dit soort stadjes zijn en ze zijn allemaal mooi, interessant en allemaal weer net even anders. Op een gegeven moment besloot ik een aantal van de stadjes tot een volgende keer te bewaren, want ik had hier rustig een jaar kunnen rondtrekken en dan had ik nog niet alles gezien.

 

 

Mijn eerste stadje in de Alentejo was Mértola. De rit door het natuurpark van de Guidiana rivier was op zich al prachtig en de camperplaats van Mértola ligt aan de rivier. Hoe mooi wil je het hebben? Nadeel was natuurlijk dat je dan een flinke klim voor de boeg hebt om boven bij het kasteel en de oude binnenstad te komen. Zoals de meeste kastelen hier is het een Moors kasteel en de middeleeuwse straatjes er omheen zijn gebaseerd op het Moorse stratenplan. De kerk is in zijn geschiedenis een Romeinse tempel, een moskee en een kerk geweest en natuurlijk is dat allemaal nog steeds te zien. Mértola probeert zich te onderscheiden van de andere stadjes door heel veel kleine museumpjes te hebben.

 

Serpa is toeristisch de minst bekende van deze steden en wellicht daarom nog heel authentiek. Ik heb nog nooit zo vaak ‘bom día’ (goedemorgen) gezegd als hier: iedereen keek me aan met een blik van ‘hé, een toerist, wat apart’. Misschien dat ik het daarom wel de leukste van alle steden vond. Serpa heeft wel een prachtige stadsmuur met prachtige poorten en bovenop de muur een aquaduct. De muur is uit de tijd van de Moren, het aquaduct uit de 13e eeuw. Hoewel het kasteel niet echt interessant is, is de ingang dat wel: over de ingang hangt een rotsblok dat hier al hangt sinds de Spanjaarden de stad in de 18e eeuw trachtten te veroveren. Rustig laten hangen dus, het hangt al eeuwen goed. Serpa is een heerlijke stad om doorheen te dwalen met oude witte straatjes met leuke winkeltjes en gezellige pleinen met terrassen . In Serpa heb ik niet overnacht, op de kaart zag ik ook niet zoveel parkeerruimte, dus ik parkeerde bij de Lidl en liep de stad in. Dit is trouwens iets wat ik wel vaker doe: er zijn veel Lidl supermarkten in Portugal en die hebben altijd parkeerplaatsen waar je met de camper goed terecht kunt.

 

 

Net buiten Serpa ligt een kapel op een berg, de Ermida de Nossa Senhora de Guadelupe. Het is de moeite waard om daar even naar boven te rijden, want je hebt er een prachtig uitzicht. Halverwege de weg naar boven staat een bordje ‘miradouro’, uitzichtpunt , maar helemaal boven is het uitzicht mooier en bovendien praktischer om met de camper te manoeuvreren.

 

Monsaraz is een ommuurde vestingstad bovenop een berg waar sinds de bouw niks is afgebroken en niks bijgebouwd is. Uniek! Bovendien heeft het de camperplaats met het allermooiste uitzicht ooit. Let wel op: de toegang tot de camperplaats is steil en schuin en ongelijk en niet makkelijk, zeg maar rustig moeilijk, om te rijden. De laatste vijftig meter, waarin ook nog eens twee bochten gemaakt moeten worden, is een uitdaging en zeker grote campers moeten drie keer nadenken of ze het wel zullen doen. Lily is zes meter en dat ging, maar ik stond een half uur later nog te trillen op m’n benen. Maar ben je eenmaal boven … zó mooi! Het stadje bestaat uit twee straten, een kerk en een kasteel, dat is alles, maar alles is mooi. Geinig is dat er in het kasteel ook nog een stierenarena zit.

 

 

Het meest bekend en het meest populair bij toeristen is Evora en dat is ook wel terecht, terwijl Evora niet eens kasteel heeft! Maar het heeft wel een stoere stadsmuur, fantastische pleinen, prachtige kerken en heel veel leuke straatjes met terrasjes en restaurants. Evora heeft nog veel overblijfselen uit de Romeinse tijd, waaronder een tempel. Het achttien kilometer lange viaduct is wel gebouwd op Romeinse funderingen, maar is uit 1532. De kathedraal, een echte verdedigingskerk, vond ik een beetje kapotgerestaureerd, maar het orgel uit 1562 is alleen al de moeite van het even naar binnen lopen waard. Maar de meest bijzondere kerk in Evora is de Igleja São Francisco. Op zich een leuke kerk met veel Braziliaans goud, tegeltableaus en ook wat overdadig gerestaureerd, maar het echt bijzondere aan deze kerk is de kapel ernaast: deze is in de 16e eeuw gebouwd van en met botten die opgegraven zijn uit de begraafplaatsen van de stad.

 

In Beja ben ik ook geweest, maar dat vond ik eerlijk gezegd wat minder. Natuurlijk is het mooi, maar minder mooi dan de andere steden. Het is bovendien de grootste en dus drukste stad van de regio en ik voelde me er niet zo prettig. Een volgende keer kan Beja hartstikke leuk zijn, maar terwijl ik er was, gingen de stad en ik niet goed samen.

 

 

Voor een volgende reis heb ik bewaard: Moura, Mourão, Evoramonte, Redondo etc. Ook heb ik de prehistorische monumenten overgeslagen. Er schijnen overal menhir en hunebed-achtige dingen te zijn. Met name ten westen van Evora, ligt een steencirkel, recinto megalitico dos Almendres, die ik de volgende keer zeker ga bezoeken. Ook krijgt de prachtige natuur dan meer aandacht van me.

 

Waar stond Lily de Camper

 

Overal in dit gebied zijn uitstekende camperplaatsen en ze zijn nog gratis ook.

 

Mértola, Campercontact site 12238, ondanks de commentaren in de beoordelingen, is deze camperplaats uitstekend te bereiken, ook voor grote campers.

 

Monsaraz, Campercontact site 10815, over deze camperplaats doen de beoordelingen alsof het een makkie is, maar campers langer dan zeven meter zou ik zeker aanraden een parkeerplaats op een lager niveau te zoeken. Ook minder ervaren bestuurders zou ik afraden de camperplaats op het hoogste niveau uit te proberen. Dat gezegd hebbende: het is wél heel erg mooi en de moeite van de knikkende knieën waard.

 

Evora, Campercontact site 73092 is een uitstekende door de gemeente onderhouden camperplaats.

 

Beja, Campercontact site 22519, niks meer of minder dan een grote parkeerplaats waar een drukke weg langs loopt. Ik voelde me niet prettig hier, maar dat kan best een momentopname zijn.

Hulp nodig?

Neem contact op

  Hoofdkantoor:

  Motorhome Depot Nederland

  Landauer 5

  3897AB Zeewolde

  085 065 7620
   

  Email ons

  office@motorhomedepot.nl

  Volg ons

  Motorhomedepot.nl is een franchise-organisatie en elke campermakelaar is aangesloten als franchisenemer en bedient als onafhankelijk ondernemer zijn regio.

  Alle rechten voorbehouden - 2021 ©Motorhome Depot NL

  Powered by TDG Digital | 2021

  © UW MAKELAARS VOOR CAMPERS BV h.o.d.n. Motorhome Depot Nederland
  MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.