fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

De marmersteden van de Alentejo

Dinsdag 11 Juli

De marmersteden van de Alentejo

 

In heel Portugal zie je erg veel marmer en dat komt allemaal uit de Alentejo. Rond Estremoz en Vila Viçosa bestaat de grond helemaal uit marmer. Toch kunnen twee plaatsen nauwelijks meer verschillend zijn dan deze twee stadjes.

 

Rond deze tijd streepte ik heel bewust mooie steden en natuurgebieden van mijn lijstje om te bewaren voor een volgende Portugal-trip. Het is onmogelijk om al het mooie in één reis te bezoeken en ik wil een volgende keer niet alleen maar tweede keus plaatsen bezoeken. Daarom ben ik niet in Elvas geweest en niet in Marvão. Maar wel in Estremoz en Vila Viçosa!

 

 

Estremoz

 

Het centrum van Estremoz is eigenlijk niet meer dan een heel groot plein. Een heel erg groot plein. Hier wordt op zaterdag een vlooienmarkt gehouden, waar de Portugezen van heinde en verre op af komen. Maar ik was er niet op zaterdag en op andere dagen kan je er heel goed je camper parkeren en er desnoods ook overnachten, maar dat deed ik niet. Rond het plein liggen veel grote voormalige kloosters met nieuwe functies als museum en kazerne. Aan de oostkant, de ‘achterkant’ van het plein zit een restaurant waar ik de allerlekkerste bifana ooit heb gegeten. Bifana is de populairste Portugese lunchsnack, een broodje zeer malse biefstuk. Die zijn van wisselende kwaliteit, maar deze in Estremoz was wel heel erg lekker.

 

Absoluut de moeite waard in Estremoz is het kasteel, dat is heel erg mooi. Zoals overal in deze regio torent het hoog boven de stad uit en ligt er een ommuurd middeleeuws stadje omheen. Maar dit kasteel is flink gerestaureerd, er is een prachtige kapel met azulejos en een standbeeld van koningin Isabel die hier in de 14e eeuw woonde en hier ook overleed.

 

 

Verder oogt Estremoz als een wat arme stad waar niet zo heel veel te zien is. Opvallend is dat letterlijk alles van marmer is: niet alleen de gebruikelijke stoepen met patronen in wit en zwart marmer, maar ook de stoepranden, de bankjes, de raamkozijnen, letterlijk alles is van marmer. Het is leuk door de nauwe straatjes te wandelen en je te vergapen aan winkeltjes die minstens een eeuw oud lijken en nooit gemoderniseerd zijn. Zeer gespecialiseerde winkeltjes in bijvoorbeeld fournituren, hele ouderwetse schoenen of kinderkleding waarvan je je niet kan indenken dat een kind van nu dat wil dragen. Alle winkeltjes hebben houten toonbanken met grote houten winkelkasten erachter.

 

Vila Viçosa

 

De andere stad die zich met marmer bezig houdt is in alles het tegenovergestelde van Estremoz: Vila Viçosa oogt als een rijke, welvarende stad. Dat was het vroeger, maar nu nog steeds: zie je in Estremoz oude, verroeste Renaultjes rondrijden, hier staan de Mercedessen, BMW’s en Audi’s langs de kant van de straat geparkeerd. Buiten de stad ligt een groot, modern bedrijventerrein met toeleveringsbedrijven voor de marmerindustrie en de stad doet overduidelijk goede zaken. In de stad vind je prachtige pleinen, breed opgebouwde straten, mooie aanplant van stadsgroen en moderne winkels. Vila Viçosa is altijd rijk geweest: in de 15e eeuw kwamen de graven van Bragança hier wonen en bouwden er een gigantisch paleis wat er nog steeds staat. Deze familie werd beroemd: rond deze tijd had Spanje stukjes Portugal ingepikt en João leidde in 1604 een onafhankelijkheidsoorlog en won. Hij werd koning João IV en totdat Portugal in 1910 een republiek werd, bleef zijn familie de koninklijke familie van Portugal. En dat allemaal vanuit Vila Viçosa. Maar daarom kwamen ook andere rijke, adellijke families naar Vila Viçosa en bouwden daar hun stadspaleis wat nu allemaal grote, luxe stadswoningen zijn. Daarnaast zijn er ook heel veel voormalige kloosters en natuurlijk een Moors kasteel.

 

 

Aan de buitenkant van Vila Viçosa is een klein marmermuseum gevestigd, maar dat is niet echt de moeite waard. Het is leuker om de weg via Borba te rijden, dwars door de marmergroeves heen.

 

Vila Velha de Ródão

 

Omdat het bij geen ander blog past: ik ben ook in Vila Velha de Ródão geweest in het uiterste noorden van de Alentejo. Hoogtepunt in deze regio, Morvão, heb ik bewaard voor een volgende trip, maar ik heb wel de Las Portas de Ródão gezien. Vila Velha de Ródão is een onooglijk stadje, maar het ligt aan een ronding van de Taag, precies daar waar grote rotsen de rivier vernauwen: de poort van de Taag, Las Portas de Ródão . Aan het water ligt een restaurantje met daarachter een snoepje van een camperplaats. Je kan van hieruit een boottocht over de Taag maken, wat heel erg de moeite waard is. De rivier is hier prachtig, er vliegen continu grote vale gieren over, aan de oevers zwemmen schildpadjes en er bloeien prachtige wilde bloemen.

 

 

Waar stond Lily de Camper
Terrugem: Campercontact site nummer 10824. Hoewel je in zowel Estremoz als in Vila Viçosa kan overnachten, zou ik in beide plaatsen in mijn eentje op grote open pleinen staan en dat vond ik niet zo’n prettig idee. Ik ben naar het nabijgelegen dorp Terrugem gereden waar een bij Nederlanders zeer populaire en heel veilige camperplaats is.

 

Vila Velha de Ródão: Campercontact site nummer 21183. Een prachtig camperplaatsje onder de bomen. Niet direct aan het water, maar wel vlak achter het uitstekende restaurantje. Een paradijsje.

Hulp nodig?

Neem contact op

  Hoofdkantoor:

  Motorhome Depot Nederland

  Landauer 5

  3897AB Zeewolde

  085 065 7620
   

  Email ons

  office@motorhomedepot.nl

  Volg ons

  Motorhomedepot.nl is een franchise-organisatie en elke campermakelaar is aangesloten als franchisenemer en bedient als onafhankelijk ondernemer zijn regio.

  Alle rechten voorbehouden - 2021 ©Motorhome Depot NL

  Powered by TDG Digital | 2021

  © UW MAKELAARS VOOR CAMPERS BV h.o.d.n. Motorhome Depot Nederland
  MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.