fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

De Algarve ten westen van Faro

Maandag 29 April

De Algarve ten westen van Faro

 

Het westelijke gedeelte van de Algarve is waar iedereen naartoe gaat wanneer ze zeggen dat ze op vakantie gaan naar de Algarve. Hier liggen bekende toeristenplaatsen als Albufeira en Portimão. Ik denk dat het er in de zomer heel erg druk is, want het was er nu al vrij druk. Zelf sla ik de populaire badplaatsen altijd over, maar het verbaasde me hoeveel er in dit gedeelte van de Algarve te zien was wat wél leuk was, zowel aan de kust als in het binnenland.

 

Het eerste mooie na Faro is Almancil. Niet het dorpje, daar is helemaal niks aan, maar de kerk van São Laurenço. Hij is lastig te vinden omdat hij buiten dorp aan een éénrichtingsverkeer zijweggetje van de snelweg ligt, maar mijn navigatie wist hem gelukkig te vinden. Met alleen de kaart was het me nooit gelukt want de enige manier om er met de camper te komen is via kleine weggetjes achterlangs. Deze kerk is van binnen helemaal van boven tot onder, inclusief het plafond, volgeplakt met de azulejos, de Portugese blauw-witte tegeltableaus. Je mag er geen foto’s maken, dus ik heb er geen foto van. Het enige andere hoogtepunt van Almancil is Martin’s e-bike shop, een oer-Hollandse fietsenmaker waar ik erg blij mee was omdat mijn e-bike kapot was. Maar daarna ben ik snel doorgereden naar Alte, een stukje het binnenland in.

 

 

Alte

 

Alte is een schattig dorpje, precies zoals je graag wil dat Portugese dorpjes zijn. Het dorp ligt tegen de berg aangekleefd met witte huisjes aan smalle straatjes, een lief kerkje in het midden en een prachtige bron waar de vrouwen nog steeds het drinkwater halen! Alte heeft een prachtige camperplaats: brede stroken langs de weg rond de begraafplaats met een fantastisch uitzicht. Vanaf de camperplaats loopt een pad naar beneden de berg af naar een waterval. Erg mooi, maar het is best wel een hele klim weer naar boven. Het valt te betwijfelen of deze camperplaats nog lang zal bestaan, want de camperaars maken er enorm misbruik van, vervuilen de boel nogal en het dorp ergert zich eraan. Dit zie je vaker in de Algarve: gratis camperplaatsen waar overwinteraars maandenlang staan en die hun toilet gewoon in de struiken legen. Het is een beetje dubbel: enerzijds misdragen de camperaars zich absoluut, maar anderzijds grijpt de lokale overheid ook niet in door bijvoorbeeld voldoende betaalde plaatsen met faciliteiten te bieden.

 

Silves

 

Heel veel overwinteraars verzamelen op de drie grote camperplaatsen in Silves. Silves zelf is een leuk plaatsje met een kasteel en gezellige straatjes met restaurants waar live fado muziek is. Absoluut de moeite waard om naartoe te gaan, maar de massale camperplaatsen sloeg ik over.

 

 

De kliffenkust bij Lagos

 

Langs de hele kust zijn tussen de appartementensteden door mooie plaatsjes te vinden, maar echt heel erg mooi wordt het vanaf Alvor. Dit is een heel lief vissersplaatsje aan de kust. Best wel toeristisch, ook met een grote camperplaats, maar het is nog steeds erg leuk. Voor visliefhebbers is Alvor absoluut een must: aan de haven zit een pleintje met alleen maar ontzettend goede visrestaurants.

 

Het hoogtepunt van de hele Algarve vond ik Lagos. Hier is de kust het allermooist. Er zijn twee manieren om de kust te bekijken en ik deed ze alle twee! Ik wandelde over de kliffen via Praia de Ana en Praia de Camilo naar de vuurtoren op Ponta de Piedade. Wie dat ook doet: neem voor de zekerheid een extra batterij voor de camera mee, want je blijft foto’s maken. Iedere meter een ander uitzicht en het ene nog mooier dan het andere. De volgende dag ging ik vanuit Lagos met een bootje langs de kust. Het lijkt erg toeristisch, dat is het ook, maar zo’n boottochtje is alleszins de moeite waard. Je vaart langs de kliffen, onder de kliffen door, grotten en inhammetjes in. Echt de mooiste kust die ik ooit gezien heb.

 

 

Lagos zelf is een vrij grote stad met een oud centrum om lekker te dwalen door de straatjes en op ieder plein op een terrasje te gaan zitten. Ik vond de souvenirwinkeltjes hier het leukste en ook de kraampjes aan de haven hebben voldoende aanbod om goed in te slaan voor het thuisfront. De stad heeft ook wel bezienswaardigheden zoals de stadsmuur, het fort en de eerste slavenmarkt van Europa, maar Lagos is vooral een stad om toerist te zijn zonder dat je nou direct met duizend man in hetzelfde winkeltje staat. De camperplaats ligt wat buiten de stad en mede omdat ik deze week een logé had, koos ik in Lagos voor de camping, die wel centraal ligt, maar weinig voorstelt.

 

Sagres, het puntje van Europa

 

Na Lagos moest ik natuurlijk nog even verder rijden naar de uiterste punt van Europa. De weg loopt langs een prachtig natuurpark en af en toe gaat er een weggetje naar de kust. Ik koos het weggetje naar de baai van Zavial en dat was een prima keuze. Een kleine baai met een prachtig strandje, een leuk restaurantje en verder niets. Via het grotere Praia de Ingrina reed ik weer terug naar de weg.

 

 

Sagres zelf is niet erg bijzonder, maar op de kliffen ligt het fort van Hendrik de Zeevaarder. Nou was Hendrik helemaal niet zo’n zeevaarder, hij is zegge en schrijve één keer naar zee geweest, toen de Portugezen Ceuta in Marokko veroverden. Maar hij is wel heel belangrijk voor de zeevaart geweest. In het fort dat hij in Sagres bouwde bracht hij onder andere navigatie en cartografie samen. Ook financierde hij veel ontdekkingsreizen en werd er vervolgens zelf rijk van. Het fort is in 1587 door Francis Drake verwoest, maar de muren staan er nog.

 

Het uiterste puntje van Portugal en dus van Europa is Cabo de São Vicente. Op de Kaap staat een vuurtoren en daar is het vooral genieten van het mooie uitzicht en even rondlopen bij de toeristenkraampjes. Hilarisch is natuurlijk de Duitse Bratwurstenkraam waar je bij aankoop van een Bratwurst een echt certificaat krijgt dat je op het uiterste puntje van Europa geweest bent. Op Cabo de São Vicente waait het altijd en nog hard ook, dus het is niet echt geschikt om te overnachten, hoewel sommigen het wel doen. Zelf was ik blij terug te rijden naar de relatieve luwte van de uitstekende camperplaats naast het fort van Sagres.

 

Waar stond Lily de Camper?

 

Alte: Campercontact site 10786, een prachtige plaats, maar wordt waarschijnlijk gesloten wegens overlast.

 

Messines: Camperstop Sao Bartolomeo de Messines, Campercontact site 24788 is van Nederlander André en uitstekend.

Hulp nodig?

Neem contact op

  Hoofdkantoor:

  Motorhome Depot Nederland

  Landauer 5

  3897AB Zeewolde

  085 065 7620
   

  Email ons

  office@motorhomedepot.nl

  Volg ons

  Motorhomedepot.nl is een franchise-organisatie en elke campermakelaar is aangesloten als franchisenemer en bedient als onafhankelijk ondernemer zijn regio.

  Alle rechten voorbehouden - 2021 ©Motorhome Depot NL

  Powered by TDG Digital | 2021

  © UW MAKELAARS VOOR CAMPERS BV h.o.d.n. Motorhome Depot Nederland
  MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.