fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Rondje Duitsland - deel II

Geplaatst in Reisverslagen  Dinsdag 1 december 2020

Ik eindigde mijn camperrit in de richting van de meren van Müritz in Lübz. Een dure, luxe camperplaats in een stadje waar weinig te beleven was. Maar ná Lübz stond alles vol met Duitsers uit Berlijn en Hamburg die vakantie in eigen land aan het vieren waren. Ik besloot terug te keren naar de Elbe, waar het relatief rustig was.

 

De oostzijde van de Elbe, met het fantastische Dömitz en de bijzondere Dorfrepublik Rüterberg had ik enkele jaren geleden al bezocht, dus ik besloot dit keer de westkant te nemen. Het gebied rond de Elbe is ronduit prachtig. Na de eenwording, die Wende, besloot men het niemandsland aan beide zijden van de grens, waar de natuur dus veertig jaar lang vrij spel had, met rust te laten en tot natuurgebied te verklaren. Daarom loopt er nu van de Oostzee tot de Zwarte Zee een brede groene band door Europa. In dit gebied vormde de Elbe de grens tussen Oost en West Duitsland en een groot gebied op beide oevers van de rivier is nu een prachtig natuurgebied met onder andere heel veel vogels. Ik wandelde over de dijk in Bleckede, at een heerlijke curry wurst en zwom in het meer van Gartow en ik fietste een stuk Elbe Radweg in Wahrenberg. Een heerlijk vakantiegebied wanneer het mooi weer is.

Tangermünde

 

Uiteindelijk kwam ik terecht in Tangermünde, een prachtig stadje aan de Elbe. In 1134 stond er al een burcht op deze plek, maar Tangermünde kreeg pas echt bekendheid toen Karel IV er in de 14e eeuw er regelmatig bivakkeerde. De binnenstad overleefde WWII en de DDR heel redelijk. Na die Wende is er een flinke poetsdoek overheen gegaan en de stad verdient nu héél aardig aan toeristen die per camper, fiets of riviercruiseschip komen. Het centrum heeft een mengelmoes van backsteingotik en vakwerk. Het kasteel is nu een veelsterren hotel, maar aan de torens, muren en bijgebouwen kan je wel zien dat dat vroeger een erg imposant geheel moet zijn geweest.

Helmstedt

 

Mede uit angst voor corona had ik geen zin in een grote stad als Magdeburg, dus ik verliet na Tangermünde de Elbe. Ik stopte in Helmstedt, puur vanwege de aanbeveling van de camperplaats op Campercontact. De parkeerplaats van het Brunnentheater is een heerlijke plek in de bossen om te overnachten. De uilen maken wel vrij veel herrie. Helmstedt zelf is vooral bekend vanwege de Gedenkstätte Marienborn-Helmstedt, de voormalige grenspost tussen oost en west langs de snelweg Amsterdam-Berlijn, maar de stad zelf is nauwelijks bekend. Vanaf het Brunnentheater kon ik makkelijk naar de Helmstedt fietsen, wat een heel prettig stadje bleek te zijn met een mooi stadhuis, een voormalige universiteit en leuke vakwerkhuizen.

Harz

 

Verder ging het naar de Harz en heel eerlijk gezegd viel de Harz me tegen. Natuurlijk, wat betreft natuur is het heel mooi, maar het heeft ook een hoog pretparkgehalte en is veel duurder dan de rest van Duitsland. Quedlinburg is natuurlijk een ongelooflijk schattig stadje. De burgers van Quedlinburg houden zich al eeuwenlang vooral bezig met het kweken van bloemen en het verzamelen van zaden. Niemand zag er dan ook enig heil in om Quedlinburg aan het eind van WWII te bombarderen. Maar de stad ging wel naar Rusland. Na de Wende trof Duitsland een geheel in tacte binnenstad, bestaande uit de Altstadt en Neustadt (vanaf 12e eeuw). Er was wel sprake van (flink) achterstallig onderhoud en er moest heel wat ‘aangepast worden aan de eisen van de moderne tijd’. Maar niks wat een flinke pot verf en een ijverige aannemer niet aankon en Quedlinburg herrees in oude glorie. Absoluut een bezoek waard en dankzij corona was er meer dan voldoende plaats op de camperplaats die echt middenin het centrum ligt.

 

Na Quedlinburg ging het mis tussen mij en de Harz. Ik dacht dat de Hexentanzplatz leuk zou zijn, maar het is een pretpark. Wel een met een prachtig uitzicht vanaf het restaurant, maar toch: een pretpark. Tot mijn stomme verbazing heb ik er gratis gestaan, want de slagbomen van de parkeerplaats stonden de volgende ochtend gewoon open. Via een volgend pretpark, Westernstadt Pullmancity, reed ik de Harz uit en kwam terecht in Lautenthal: een heerlijke camperplaats in een mooie wandelomgeving. Het dorpje zelf is weinig enerverend, maar de camperplaats is top, met een lekkere Imbiss op de camperplaats.

Rinteln

 

Het zoeken naar mijn laatste verblijfplaats in Duitsland voor ik weer naar Nederland zou gaan, was niet zo ingewikkeld. Een vriendin was net een week in Duitsland geweest en vertelde dat zij Rinteln leuker vond dan Hameln. Ik kan dat niet bevestigen, want ik ben niet in Hameln geweest, maar ik vond Rinteln erg leuk. Een mooie camperplaats langs de rivier de Weser, even de brug over en je staat in het centrum van een leuk stadje met vakwerkhuizen. Gewoon leuk typisch Duits, met terrasjes op een plein, een paar mooie oude gebouwen, een kraam met Bratwurst en vooral veel sfeer.

Het was een beetje een raar, stuurloos rondje Duitsland dit keer, maar dat is helemaal de schuld van corona.

 Waar stond Lily de camper?

 

Lübz: campercontact site nummer82188. Een mooie, nieuwe, superdeluxe camperplaats aan een klein haventje, aangelegd volgens de richtlijnen van de EU ‘hoe verdien ik aan een camperplaats’. Zelfs het toilet lozen kost geld.

 

Bleckede: campercontact site nummer 64245: Een heel groot veld net naast de Elbe, aan de buitenkant van een schattig dorpje.

 

Gartow: campercontact site nummer11950. Een parkeerplaats met restaurant aan een meertje: camper uit, dijk over en plons.

 

Wahrenberg: campercontact site nummer 9919. Het weiland van een boer, met koeien als buren, in een grappig plaatsje aan een heel mooi stukje Elbe.

 

Tangermünde: campercontact site nummer 992. Een keurige, van alle faciliteiten voorziene camperplaats op loopafstand van het mooie centrum.

 

Helmstedt: campercontact site nummer 38350. Een heerlijke camperplaats in de bossen bij het Brunnentheater van Bad Helmstedt, een paar kilometer buiten de stad Helmstedt.

 

Quedlinburg: campercontact site nummer 3861. Perfect gelegen, middenin het centrum van prachtige stad.

 

Hexentanzplatz: deze camperplaats staat niet op campercontact, maar wel op Park4Night. Je mag overnachten op de parkeerplaats van het pretpark. Het enige leuke is dat je ’s avonds wanneer de gillende kinderen weg zijn, rustig wat rond kan lopen.

 

Westernstadt PullmannCity: campercontact site nummer 3965. Tsja, ik weet niet of het de bedoeling was, maar ik stond tussen de artiesten die optraden in het pretpark. Ik heb m’n ogen uitgekeken!

 

Lautenthal: campercontact site nummer 4340. Een fijne, relaxte camperplaats in een mooie wandelomgeving.

 

Rinteln: campercontact site nummer 577. Mooie camperplaats aan de rivier de Weser.

Hulp nodig?

Neem contact op

  Hoofdkantoor:

  Motorhome Depot Nederland

  Landauer 5

  3897AB Zeewolde

  085 065 7620
   

  Email ons

  office@motorhomedepot.nl

  Volg ons

  Motorhomedepot.nl is een franchise-organisatie en elke campermakelaar is aangesloten als franchisenemer en bedient als onafhankelijk ondernemer zijn regio.

  Alle rechten voorbehouden - 2020 ©Motorhome Depot NL

  Powered by TDG Digital | 2020

  © UW MAKELAARS VOOR CAMPERS BV h.o.d.n. Motorhome Depot Nederland
  MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.