fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Met de camper in Portugal

Maandag 12 Augustus

Een zig-zag door het midden van Portugal

 

Drie maanden trok ik door Portugal. Het over de grens met Spanje rijden is een goed moment om terug te blikken hoe het is om met de camper door Portugal te rijden.

 

Wegen

 

Over het algemeen zijn de wegen in Portugal prima te rijden. Natuurlijk zijn er regelmatig wegen die in Nederland de fileberichten zouden halen wegens ‘spoedreparatie’, maar ze zijn best te rijden. Wel is het af en toe oppassen voor hoog liggende putdeksels: ik heb in Portugal geleerd dat het leggen van putdeksels op dezelfde hoogte als het wegdek, een vak apart is.

 

 

Het is aan te bevelen om met een goed navigatiesysteem te rijden en niet alleen een gratis Google app. Er zijn spoorbruggetjes van twee meter hoog en Google blijkt lang niet altijd te weten wanneer een weg wel of niet verhard is. In dorpjes kan een op het oog goede weg opeens versmallen tot minder dan twee meter. Ook vond ik het regelmatig heel handig op de kaart van de navigatie te zien hoe ik een verkeersplein moest rijden, want die zijn soms van een dermate onlogische vormgeving dat Rijkswaterstaat er vast de wenkbrauwen bij fronst. In Braga, onderweg naar Bom Jésus, is er eentje waar ik toch wel een probleem mee zou hebben gehad zonder goede navigatie.

 

In principe zijn de wegen voor iedereen: auto’s, vrachtverkeer, fietsen, voetgangers, paard en wagen, scootmobielen, loslopende honden. Alleen bij snelwegen wordt van te voren aangegeven dat paard en wagen en fietsers niet welkom zijn. Maar je kan van alles tegenkomen en daar moet je altijd op verdacht zijn.

 

Op diverse manieren probeert men de snelheid af te remmen. Wanneer je een dorpje binnenrijdt staan er vrijwel altijd strepen op de weg om je er attent op te maken langzamer te rijden. Riskanter is dat vrijwel altijd de eerste, maar vaak ook meerdere zebra’s functioneren als verkeersdrempel. Ze zijn vrij hoog en in staat de camper te lanceren. Verkeersdrempels staan soms wel en soms niet aangekondigd. Als derde optie om het verkeer af te remmen worden stoplichten gebruikt. Verwacht niet dat stoplichten er zijn om het verkeer op een kruising te regelen, dat doen ze soms óók, maar vaker staan ze in het niets of wel bij een kruising, maar regelen het verkeer niet.

 

 

Verkeer

De drukte op de wegen – buiten de stedelijke regio’s van Lissabon en Porto – valt erg mee. Er wordt ook redelijk beschaafd gereden. Richtingaanwijzers worden weinig gebruikt: auto’s kunnen zomaar afslaan of de weg op komen rijden. Auto’s komend uit zijstraten hebben de gewoonte alvast half op de weg te gaan staan zodat ze goed kunnen zien of er een auto aan komt.

 

Portugezen zijn eraan gewend om zonder op of om te kijken bij een zebra over te steken. Zie je een zebra, kijk dan of er iemand in de buurt is die er wellicht over denkt over te gaan steken en stop alvast.

 

Portugezen parkeren overal, aan de kant van de weg, maar ook op rotondes en midden op de weg. Dat heeft soms tot gevolg dat je er met de camper niet meer door kan. Sta dan rustig stil, de chauffeur is in de buurt en zal schuldbewust aan komen rennen om de auto weg te rijden. Wel pas nadat hij zijn gesprek heeft afgerond natuurlijk.

 

Tol

Ik heb uiteindelijk nergens tol betaald, niet omdat ik dat niet wil, maar omdat het me niet gelukt is de camper te registreren voor elektronische betaling. Wie snel wil doorrijden naar de Algarve doet er goed aan vóór vertrek bij de ANWB langs te gaan om dat te regelen, want in Portugal zelf is dat dus niet altijd mogelijk. De tolwegen zijn wel goede snelwegen waarmee je snel van a naar b kan rijden. Zelf heb ik uiteindelijk in de navigatie aangegeven dat ik zonder tolwegen wil rijden en dan kom je ook overal en vaak over prachtige wegen. Maar niet altijd erg snel: op veel wegen rijd je niet harder dan 50 km/uur en er zijn heel veel rotondes.

 

 

Camperplaatsen

Met de camper overnachten valt in Portugal onder de parkeerwet. Parkeren mag daarom overal en als je er in wilt slapen moet je dat nodig zelf weten. Kamperen valt onder een andere wet en kamperen mag je alleen op een camping. Daarom mag je met je camper wel overal overnachten, maar niet kamperen. Dus: geen luifel uit, geen meubilair buiten en zelfs geen treeplank uit als je er niet bent. Een kwaadwillende politieagent kan zelfs bekeuren voor een open dakraam. In de praktijk gebeurt dat echter niet.

 

Er is één algemene uitzondering: overnachten in een natuurgebied mag nooit!

 

Het gevolg van deze wetgeving is dat er heel veel camperplaatsen zijn en dat deze vrijwel allemaal gratis zijn. Hou er rekening mee dat wanneer het gratis voor jou is, dat niet betekent dat het niets kost: vaak betaalt een dorp via de lokale belasting voor het water, de aanleg en het onderhoud van de camperplaats en de afvoer van vuil water. Ze hopen er iets voor terug te krijgen in de vorm van handel voor de middenstand. Een ander gevolg van de wetgeving is dat lang niet alle camperplaatsen gelegenheid bieden om het toilet te legen. Hou er met je planning rekening mee er regelmatig een te bezoeken waar dat wel kan en loos niet in de bosjes. Vaak kan je voor twee of drie euro al het waterwerk regelen bij een camping, een camperplaats, een Lidl of een Intermarché. Raadpleeg hiervoor de Campercontact app.

 

Er gaan steeds meer stemmen op om het systeem van de gratis camperplaatsen te veranderen. Portugezen ergeren zich in sommige regio’s flink aan overwinteraars die maandenlang parkeerplaatsen bezet houden, de vervuiling die ze veroorzaken en de onwil om geld uit te geven bij de lokale middenstand.

 

 

Vuilnis

In Portugal stikt het van de grote containers voor het scheiden van afval. Gevolg is dat het land heel veel schoner is dan Spanje, zwerfvuil zie je nauwelijks. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat ook toeristen hier aan meewerken.
Taal

 

In de toeristische gebieden spreken de Portugezen meestal wel wat Engels en soms zelfs heel goed. Kom je in de regio’s waar veel minder of geen toerisme is, dan wordt het handen en voeten werk en Google translate. Een beetje Spaans werkt vaak ook. Wat helpt is dat Portugezen ontzettend vriendelijke mensen zijn die altijd zullen proberen je te begrijpen.

 

Eten

Je kan heerlijk eten in Portugal, vooral veel soorten vis en dat wijst zich eigenlijk wel vanzelf. Lach erom wanneer het fout gaat: op mijn vraag naar een tosta mista kreeg ik heel vaak de bedoelde tosti ham/kaas, maar ook wel eens een stuk brood met boter, een tapasplankje ham en kaas en zelfs een keer een cheeseburger. Tip: bestel eens een Bifana tussen de middag: een broodje malse biefstuk.

 

Water

In principe is het kraanwater te drinken in Portugal. Het bevat veel minder chloor dan kraanwater in Spanje. Toch kocht ik voor de zekerheid flessenwater om te drinken. Portugal heeft veel openbare bronnen met zuiver bronwater, dit is heel goed, zacht drinkwater. Let op waar de lokale bevolking zijn water haalt en volg hun voorbeeld.

 

Koffie

Heel Portugal drinkt alle uren van de dag koffie. Wat zij drinken is een ‘bica’, een klein kopje met hele sterke espresso. Zelf heb ik liever een ‘gewoon’ bakkie. Meestal kreeg ik dat door te vragen naar ‘café americano grande’, maar heel soms was ik in zo’n afgelegen gebied dat dat niet begrepen werd. In dat geval komt een ‘abatanado’ het dichtst in de buurt van een lekkere kop koffie. De kans op een kop koffie met melk is het grootst wanneer je om een garoto vraagt. Maar ook hier: hou je gevoel voor humor bij de hand, ze doen echt hun best. En ongeacht de soort koffie: bestel er een ‘nata’ bij, een klein gebakje. Heb je er eenmaal een geproefd, dan wil je er voortaan iedere dag eentje.

 

Een kop koffie kost trouwens ergens tussen de € 0,60 en € 1,50 afhankelijk van de regio en het soort etablissement.

 

Boodschappen

Vrijwel iedere plaats van enige omvang heeft een grote supermarkt. Vooral de ‘Continente’ is erg goed. De andere grote Portugese keten is ‘Pingo Doce’. Daarnaast zijn er veel Lidl en Intermarché supermarkten. Lidl heeft de beste camper-parkeerplaatsen, Intermarché heeft de wasmachines. Gelukkig zijn er ook kleine, lokale supermarktjes en veel plaatsen hebben een ‘mercado’ een markt waar verse producten verkocht worden. Aan de rand van de wegen zie je regelmatig kraampjes met vers fruit en verse groenten en op sommige camperplaatsen komen mensen aan de camper om sinaasappels of brood te verkopen.

 

 

De was

In Portugal hoef je niet naar een camping om de was te doen. Het stikt er van de selfservice wasserettes. Tik in google maps in ‘lavandaria near me’ en je ziet de dichtstbijzijnde. Ik vond een google-map met alle ‘Revolution’ wasserettes in Portugal: https://tinyurl.com/y3msqwu4

 

Al met al is het zeer goed toeven met de camper in Portugal: het is meestal mooi weer, het leven verloopt in een veel rustiger tempo dan bij ons, het is er erg mooi, er is veel te zien, het is goedkoper dan in Nederland en alles en iedereen is gezellig en vriendelijk.

Hulp nodig?

Neem contact op

    Hoofdkantoor:

    Motorhome Depot Nederland

    Landauer 5

    3897AB Zeewolde

    085 065 7620
     

    Email ons

    office@motorhomedepot.nl

    Volg ons

    Motorhomedepot.nl is een franchise-organisatie en elke campermakelaar is aangesloten als franchisenemer en bedient als onafhankelijk ondernemer zijn regio.

    Alle rechten voorbehouden - 2021 ©Motorhome Depot NL

    Powered by TDG Digital | 2023

    © UW MAKELAARS VOOR CAMPERS BV h.o.d.n. Motorhome Depot Nederland
    MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.