fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Een camper kopen, waar let je op?

Geplaatst in Reisverslagen  Maandag 19 Oktober

Als je overweegt om jouw eerste camper aan te schaffen, dan wil je dit misschien zo snel mogelijk, zodat je er direct op uit kan gaan om van jouw aankoop te genieten. Echter is het raadzaam om de tijd te nemen om te onderzoeken en eventueel te ervaren welke camper bij jou past. 

 

Dit kan om allerlei redenen, maar de meest voorkomende reden is de indeling. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om uit te vinden welke indeling handig is voor een jong gezin. Vaak worden onhandigheden ondervonden tijdens een vakantie. Om te voorkomen dat je achteraf spijt hebt van de aankoop, hebben wij een handleiding opgesteld om de meest ideale camper te vinden en veel voorkomende fouten te vermijden. 

 

Camper types

Laten wij beginnen bij het presenteren van verschillende camper types. Wellicht heb je al direct voorkeur voor een bepaald type. Dit kan helpen om het zoektraject te starten. 

 

Buscamper

Dit is vaak een grote bestelwagen die omgebouwd is tot mini camper. Dat wil zeggen dat er dingen aan zijn toegevoegd, zodat de wagen beschikt over zitplaatsen, een keuken, bedden en meestal sanitaire voorzieningen. 

 

Iedereen kent wel het oude Volkswagenbusje wat heel populair is. Het is bijzonder dat de langzame, lawaaierige camper met een verhoogde kans op oververhitting is veranderd in een modern en hip icoon binnen de camperwereld. Maar het meest interessante is dat dit de ontwikkeling van de afgelopen jaren op het gebied van campers duidelijk maakt. Er is nu een enorm aanbod van merken, modellen, faciliteiten en prijzen, waarbij de prijzen in het hogere segment kunnen oplopen tot € 100.000,00. Een snelle blik in het camperaanbod dat te koop zijn op de website van Motorhome Depot bevestigt het enorme aanbod.

 

Het is goed om te overwegen of een buscamper voor jou voldoende ruimte biedt. Vergeleken met de andere type campers, is de buscamper relatief klein. Voordelen hiervan zijn dat dit type camper gemakkelijk te besturen en te parkeren is. Over het algemeen is dit type camper zeer gebruiksvriendelijk en kunnen een hefdak, luifels en dergelijke het gebrek aan ruimte verminderen.

 

Naast de buscamper zijn er drie typen campers te onderscheiden. Namelijk de half-integraal, alkoof en integraal. Dit zijn alle drie campers in typische Europese stijl en het bouwproces is bij alle drie gebaseerd op het principe dat de een grote camperfabrikant een chassis koopt en vervolgens de camperverblijfsruimte op het chassis bouwt. 

 

Half integraal

Dit type camper heeft een laag profiel, waarbij de body niet veel hoger is dan de cabine. In tegenstelling tot de Alkoof mist dit type camper de bolvormige ruimte boven de cabine wat over het  algemeen gebruikt wordt als slaapplaats of opbergruimte. Hierdoor is deze camper de kleinste en de lichtste. Dit type camper is zeer gebruiksvriendelijk met betrekking tot het rijden en parkeren, maar de leefruimte is daarentegen wat beperkter. 

 

Alkoof

Op het eerste oog lijkt dit type niet veel af te wijken van de half integraal, maar toch is het een heel andere camper. Het grootste verschil merk je in de leefruimte. De slaapruimte boven de cabine is over het algemeen vrij groot en kan tevens gebruikt worden als opbergruimte voor overdag. Omdat bij de indeling van de leefruimte geen rekening gehouden hoeft te worden met het bed, zijn er meer mogelijkheden voor de indeling van de camper.
Deze campers zijn groter, zwaarder en iets moelijker te besturen en te manoeuvreren. Ten opzichte van de half integraal is het bij dit type camper nodig om rekening te houden met laaghangende bomen en andere obstakels. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de camper beschikt over een motor die krachtig genoeg is om hem comfortabel te besturen. 

 

Integraal

Deze A-klasse campers bevinden zich met name in het luxere segment van de markt, hoewel een aantal fabrikanten nu ook versies voor een lagere prijsklasse hebben ontwikkeld. Wat de integraal camper onderscheidt van de andere modellen campers is de manier waarop ze zijn gebouwd. De fabrikant start met alleen het chassis zonder cabine. De gehele carrosserie van de camper wordt vervolgens op het chassis gebouwd. Niet alleen geeft dit de camper een kenmerkende uitstraling, ook het gevoel in de camper is anders. Eenmaal binnen voelt de camper aan als één geheel, zonder een scheiding tussen de woonruimte en de bestuurdersruimte. Een integraal camper heeft vaak draaibare bestuurders- en bijrijdersstoelen, zodat deze richting de leefruimte kunnen draaien. Hierdoor kun je de ruimte optimaal benutten. Andere voordelen zijn een goed zicht tijdens het rijden, goede isolatie en vaak een bed dat boven de bestuurdersruimte uitgeklapt kan worden. 

 

Indeling

De indeling is een belangrijk onderdeel bij het maken van een keuze. Een camper heeft slaapplaatsen, zitgelegenheden, een keuken en badkamer. Daarnaast zijn er ontzettend veel variaties, zoals vaste bedden, stapelbedden, hefbedden, draaibare stoelen, uitneembare eettafels enzovoort. Deze elementen kun je daarnaast ook nog eens op elke gewenste manier indelen. De mogelijkheden zijn bijna oneindig. De uitdaging is om uit te vinden welke indeling het beste bij jou past.

Het is lastig om in één keer de meest handige indeling te kiezen. Vaak vergt het enige ervaring met verschillende campers om jouw ideale indeling te vinden. Tevens kunnen jouw wensen veranderen, wanneer bijvoorbeeld de gezinssituatie veranderd. Bij een jong gezin past bijvoorbeeld een andere indeling beter dan bij een ouder stel. Dit brengt ons bij de besluitvorming over de keuze van jouw ideale eerste camper.

 

 

Overwegingen bij het aanschaffen van een camper

 

Wat is jouw budget?

Uiteraard is de eerste stap om te bepalen wat jouw budget is en hoe flexibel je bent om hier eventueel van af te wijken. De campermarkt is een verleidelijke markt om te shoppen en over budget te gaan. Aan de hand van het budget kun je besluiten om voor een nieuwe of gebruikte camper te gaan. Wellicht kun je met hetzelfde budget een uitgebreidere gebruikte camper kopen in plaats van een meer eenvoudige nieuwe.

Door de hoge productiekwaliteit van campers, is het geen probleem om een tweedehands camper aan te schaffen. Campers worden gebouwd op bedrijfswagenchassis die zeer robuust zijn en ontworpen om vele duizenden kilometers af te leggen. De meeste campers halen het aantal maximale kilometers bij lange na niet. De meest voor de hand liggende problemen bevinden zich in de leefruimte van de camper. Echter zijn er goede garantieovereenkomsten beschikbaar voor gebruikte campers en adviseren wij altijd vooraf een technische camperkeuring te laten uitvoeren. 

 

Waar wil je de camper voor gebruiken?

Waar je de camper voor gaat gebruiken is een belangrijke factor voor het maken van de keuze. Dit is nog belangrijker dan het budget. Soms kun je beter voor een iets oudere camper gaan welke aansluit bij waar je hem voor gaat gebruiken, dan een nieuwere camper welke wellicht minder bij jouw wensen past. Er volgen een aantal vragen om hier verder op in te gaan. 

 

Wie gaat de camper gebruiken?

Het is belangrijk om te bedenken wie de camper gaat gebruiken. Dit zal van invloed zijn op de keuze van de indeling. Als je bijvoorbeeld alleen met jouw partner op pad gaat, is een vast bed een aantrekkelijke optie. Maar als je jonge kinderen hebt, kan een stapelbed in jouw gedachten opkomen. Wanneer er af en toe gasten mee gaan, kan een voortent misschien volstaan. Eet je graag aan een tafel en heb je dus behoefte aan een dinette-indeling of wil je liever het comfort van een lounge?

 

Hoeveel personen gebruiken de camper gelijktijdig?

Een belangrijke factor is hoeveel mensen er daadwerken met de camper gaan reizen, omdat iedere persoon een veiligheidsgordel nodig heeft. Het zal je verbazen hoe het aantal zitplaatsen met veiligheidsgordels varieert afhankelijk van de indeling. Neem dit mee als één van de eerste afwegingen of de camper geschikt is. 

 

Waar ga je jouw camper parkeren of stallen?

Dit lijkt een logische vraag, maar in het enthousiasme van het kopen heeft men niet altijd goed nagedacht over waar de camper geparkeerd of gestald kan worden. Als je in ruimte beperkt bent, is het handig om vooraf te meten hoeveel ruimte er beschikbaar is. Denk hierbij ook aan de draaicirkels, poortbreedtes etc. Ook belangrijk: als de camper niet in één rechte lijn uit een oprit kan worden gereden, moet je ook rekeninghouden met het uitzwaaien van de achterzijde van de camper. 

 

Ga je lange afstanden rijden?

De manier waarop mensen hun camper gebruiken en het aantal kilometers dat zij ermee afleggen varieert enorm. Als je verre reizen gaat maken en veel uren onderweg bent, is het fijn als dit zo comfortabel en plezierig mogelijk kan. Zoals eerder genoemd zijn de chassis waarop moderne campers zijn gebouwd over het algemeen erg goed. Echter moet je wel rekening houden met verschillende factoren die het rijden op lange afstand comfortabel maken, zoals de grootte van de motor, een automaat of handgeschakelde versnellingsbak, airconditioning etc.

 

Accessoires

Bijna alle gebruikte campers hebben accessoires die door de vorige eigenaar zijn aangebracht. Onze tip is dat het beter is om een camper te kopen die al voorzien is van relevante accessoires, zoals een tv, magnetron, luifel, fietsendrager etc., dan dat je dit zelf moet aanschaffen en daardoor meer geld kwijt bent. 

 

Try before you buy

Je kunt overwegen om eerst een camper te huren, voordat je in een eigen camper investeert. Als je niet eerder met een camper op pad geweest bent, is het goed om eerst te ervaren of het is wat je ervan verwacht. Daarbij kan het helpen om het soort camper en indeling te kiezen dat bij jou past. Als je besluit om dit te doen, is onze aanbeveling dat je eerst alle denkprocessen voor de keuze van jouw ideale camper doorloopt. Als je dat hebt gedaan, kun je proberen om een camper te huren die overeenkomt met wat je in gedachten hebt om zelf te kopen. Kijk eens op het verhuurplatform van Goboony waar veel particuliere campereigenaren hun camper te huur aanbieden.

 

Je bent nu klaar om jouw eerste camper aan te schaffen

Na het lezen van bovenstaande informatie weet je waarschijnlijk al beter welke camper bij jou past of is in ieder geval het zoekveld verkleind. De volgende stap is om te weten hoe je jouw online zoektocht in gang kunt zetten. Het is belangrijk om de markt te onderzoeken. Het is in jouw voordeel om een slimme koper te zijn met veel informatie achter de hand. 

 

Maak een shortlist

Om te beginnen kun je een shortlist opstellen van de merken en modellen die je overweegt. Bekijk de beoordelingen van elk merk, maak vergelijkingen en maak kennis met deze campers. Dit zal je helpen om je te concentreren op campers die aan jouw criteria voldoen en je niet te laten afleiden door iets heel anders dat er ook goed uitziet, maar niet echt past bij jouw criteria.

 

Onderzoek de markt

Nu kun je beginnen met het zoeken van campers die op jouw shortlist staan. Op de meeste websites kun je advertenties naar jezelf mailen. Zo kan je voor jezelf een bestand opbouwen. Daarnaast kun je via sommige website meldingen inschakelen voor als er een camper overeenkomstig met jouw wensen in de verkoop gaat. Motorhome Depot biedt deze service ook.

Voordat je het weet ben je vertrouwd met de prijzen van de door jou geselecteerde campers en krijg je een beeld bij welke campers het de moeite is om deze te gaan bekijken.

 

Aankoopkeuring 

Tot slot adviseren wij kopers van gebruikte campers altijd om een aankoopkeuring (technische camperkeuring) te laten uitvoeren. De bouwkwaliteit van moderne campers is over het algemeen zeer goed, maar verborgen problemen kunnen onopgemerkt op de loer liggen – de verkoper weet misschien niet eens dat deze er zijn. Een inspectie voorafgaand aan de aankoop, kan jou helpen om een dure fout te vermijden en het geeft op zijn minst reden tot heronderhandeling.

 

Motorhome Depot is er om jou te helpen de ideale camper te kopen. Als je een camper ziet die wij verkopen en die jouw interesse heeft, neem dan contact op met één van de campermakelaars en stel zoveel vragen als je wilt. Veel plezier met de zoektocht naar jouw ideale camper!

Hulp nodig?

Neem contact op

  Hoofdkantoor:

  Motorhome Depot Nederland

  Landbouwweg 46

  3899BG Zeewolde

  085 065 7620
   

  Email ons

  office@motorhomedepot.nl

  Volg ons

  Motorhomedepot.nl is een franchise-organisatie en elke campermakelaar is aangesloten als franchisenemer en bedient als onafhankelijk ondernemer zijn regio.

  Alle rechten voorbehouden - 2021 ©Motorhome Depot NL

  Powered by TDG Digital | 2023

  © UW MAKELAARS VOOR CAMPERS BV h.o.d.n. Motorhome Depot Nederland
  MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.