fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Camper verkopen? Laat je niet oplichten!

Vrijdag 15 Maart

Camper verkopen? Laat je niet oplichten!

 

We horen het steeds vaker: fraudeurs en andere criminelen hebben de campereigenaar als doelgroep ontdekt. De misdrijven variëren van het simpelweg wegrijden tijdens de proefrit tot slimme financiële trucs waarbij de rekening van de verkoper geplunderd wordt. Wie zijn camper te koop zet online staat bij fraudeurs onmiddellijk in de schijnwerpers als potentieel slachtoffer.

 

 

Campereigenaren die hun camper particulier willen verkopen, maken zich er vooral zorgen over dat de betaling uiteindelijk niet echt blijkt te zijn. Ze maken zich ook vaak zorgen over het moment van de overdracht van de sleutels. Ook de koper maakt zich daar zorgen over. Wat is de juiste volgorde: de RDW overschrijving, het overmaken van het geld of het overhandigen van de sleutels?

 

 

Hoewel dit terechte zorgen zijn, komen er steeds vaker veel listigere vormen van oplichting voor bij de particuliere verkoop van campers. Misdaden waar je je als particulier vaak niet tegen kan beschermen. Daarom komen diverse organisaties met adviezen om criminaliteit tegen te gaan. Omdat bij alle grote verkopen vaak valse overschrijvingen voorkomen, heeft de Nederlandse Bank de regels aangescherpt. Die regels gelden ook voor de particuliere camperverkoopmarkt. Sinds 13 januari 2018 mag een bedrijf alleen een betaling van de koper naar de verkoper faciliteren als zij beschikken over een vergunning van De Nederlandse Bank.

 

 

Ook de NKC signaleert de snel toenemende criminaliteit en waarschuwde onlangs tegen de nieuwste vorm van fraude:

 

“Pas op voor nepkopers van campers

 

Het blijft oppassen met het particulier te koop aanbieden van een camper: gerede kans dat zich een koper meldt, die zonder al te veel omhaal de vraagprijs wil betalen. Hij is op dit moment niet in het land, maar wil wel vast betalen en dan de camper later ophalen. Uiteraard heeft hij daar wel wat bankgegevens voor nodig, logisch toch! Of niet? ”

 

Bron NKC Nieuwsbrief 11 januari 2019

 

Bovenstaande truc lijkt een makkelijke om je tegen te beschermen als je hem eenmaal herkent. Helaas is het enige wat zeker is, dat zodra deze methode niet meer werkt, criminelen met een nieuwe truc komen. Weer zullen er eerst slachtoffers vallen, voordat verkopers zich tegen de nieuwste truc weten te beschermen.

 

Veilig verkopen via Notarieel Betalen

 

Bovenstaande zorgen en risico’s kan Motorhome Depot wegnemen door een veilige betaling voor koper en verkoper te garanderen: alle betalingen verlopen via een stichting derdengelden onder notarieel toezicht. Daardoor zijn de financiële aspecten van de verkoop van de camper net zo veilig als bij de verkoop van een huis.

 

Een extra veiligheid is ingebouwd doordat de stichting derdengelden wordt bestuurd door meerdere notarissen. Zij zijn bij wet onafhankelijk en vallen onder de Notariswet. Door gebruik te maken van blockchaintechnologie is het zelfs voor een notaris onmogelijk om misbruik te maken van de door de stichting beheerde gelden.

 

Voor wie meer informatie wil, leggen we dit systeem op de website van Motorhome Depot duidelijk uit onder de kop ‘veilig betalen’.

 

Hulp nodig?

Neem contact op

  Hoofdkantoor:

  Motorhome Depot Nederland

  Landbouwweg 46

  3899BG Zeewolde

  085 065 7620
   

  Email ons

  office@motorhomedepot.nl

  Volg ons

  Motorhomedepot.nl is een franchise-organisatie en elke campermakelaar is aangesloten als franchisenemer en bedient als onafhankelijk ondernemer zijn regio.

  Alle rechten voorbehouden - 2021 ©Motorhome Depot NL

  Powered by TDG Digital | 2023

  © UW MAKELAARS VOOR CAMPERS BV h.o.d.n. Motorhome Depot Nederland
  MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.