fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Toeren in Noord Portugal

Vrijdag 29 Augustus

Een zig-zag door het midden van Portugal

 

Het midden van Noord Portugal is het soort gebied waarvoor je de camper eigenlijk gekocht hebt: toeren. Er zijn prachtige wegen door de bergen en langs de rivieren. Het was op zich louter toeval dat ik zulke mooie wegen gereden heb. Ik kan of heel erg geluk hebben gehad, of alle wegen in dit gebied zijn prachtig. Ik heb natuurlijk niet alle wegen gereden en er zijn nog tal van alternatieven mogelijk. Maar neem in Noord Portugal de tijd om niet van a naar b te rijden, maar om mooie wegen te rijden.

 

Ik reed bij toeval via de N203 naar Soajo. Een prachtige weg! Wel even tot tien tellen: het stukje M530 tussen de N203 en de rivier is eenbaans en niet echt eenvoudig te rijden, maar het kan wel en het is maar een klein stukje. Na de brug is de weg weer prima.

 

 

Soajo

 

Soajo zelf is een heerlijk superrelaxt dorp. Toeristenbussen stoppen hier tien minuten vanwege de granieten graanschuren. Die zijn ook interessant, maar ik besloot een paar dagen te blijven. Ik vond Soajo een verademing, een heel gezellig, heel open dorp. Zie je in Spanje veel van dit soort dorpjes leeglopen, dat is hier absoluut niet het geval. Er zijn inwoners van alle leeftijden, naast de camperplaats zit een school, maar even verderop zit ook een rijtje oude mannen tegenover het café. Ik heb me verbaasd over de vrouwen van diverse leeftijden die de ene dag in traditionele kledij rondlopen en de andere dag in spijkerbroek in de auto stappen. Soajo vond ik echt een van de leukste en vooral gezelligste dorpen van heel Portugal.

 

Ik reed Soajo uit via de N202. Een prachtige rit door de schitterende bergen.

 

Vanuit Soajo schijnt ook de M530 prachtig te zijn, maar ik durfde het niet aan omdat het ongeveer zeven kilometer lang een eenbaansweg zonder goede passeerplekken is. In Soajo sprak ik mensen met een niet zo grote buscamper die het wel gedaan hadden en gezien hun verhalen vond ik het geen goed idee om het met mijn camper te doen. Middenin de bergen ligt het bedevaartsoort Senhora de Peneda, wat erg lijkt op de Bom Jesus in Braga. Eigenlijk moet je dit hele gebied bewandelen en heel veel mensen doen dat ook.

 

Een andere prachtige route die ik reed was de N103 vanaf Braga. Ik reed deze weg tot aan Bóticas, waar ik overnachtte op de parkeerplaats van het Bóticas Parque – Natureza e Biodiversidade. Het park vond ik niet zo bijzonder, maar het infocentrum heeft een leuke winkel met lokale bio-producten.

 

Bij het wegrijden uit Bóticas is het beter de navigatie op ‘tolwegen vermijden’ te zetten, anders is het lastig om de juiste weg te vinden en je wil niet op de A24 terecht te komen want dan mis je al het moois. Ik had Pinhão ingetikt en kwam volstrekt onbedoeld op de prachtigste wegen die ik ooit gereden heb. Helemaal precies kan ik het niet meer reconstrueren, maar ik ben in ieder geval tussen Vila Verde en Justus op de Parade de Pinhão terecht gekomen. Waarschijnlijk ben ik daar gekomen via de N212 en de N15. Daarna wees mijn navigatie de route aan via de N323, de N323-1, de N322 en de N322-3 en daar was ik erg blij mee.

 

 

Pinhão

In Pinhão is op zich wel een camperplaatsje, maar het is klein en vaak staan er bussen voor de passagiers van de riviercruiseschepen op de Douro. Ik had geluk dat er wel een plaatsje was, maar zeker later in het seizoen kan je daar niet op rekenen. Pinhão is wel absoluut de moeite waard om te bezoeken!

 

Vanuit Pinhão reed ik de N222 naar Régua. Dit moet een van de mooiste wegen ter wereld zijn! Gelukkig zijn er ook wat parkeerplaatsen onderweg. Het is het mooiste om de weg te rijden van Pinhão naar Régua omdat je dan langs de rivier rijdt en je de parkeerplaatsen aan de rivier kunt nemen.

 

In Régua is wel een grote, goede camperplaats, dus het is verstandig om de tijd zo te plannen dat wanneer er geen plaats is in Pinhão, er nog voldoende tijd is om naar Régua te rijden. Vanuit Régua reed ik de N313 naar Vila Real, waar het Casa Mateus van de beroemde rosé te bezoeken is.

 

Omdat het langzamerhand tijd werd om weer eens naar huis te gaan, reed ik van hieruit in een keer naar Bragança. Ik had verwacht dat het daar leuk zou zijn, maar dat was het niet. Bragança is vooral de eerste stop voor iedereen die vanuit het noorden naar Portugal rijdt. Op de grote camperplaats is het een continu komen en gaan van campers en dat nodigt ook niet uit om eens leuk rond te gaan kijken. Jammer, de stad en het kasteel verdienen vast meer aandacht dan ze krijgen.

 

Waar stond Lily de Camper

Soajo: Campercontact site nummer 52410. Een hele prettige parkeerplaats met voorzieningen in een heel fijn dorp.
Bóticas: Campercontact site nummer 65467. Dit is vooral een hele praktische camperplaats: hij is heel erg groot, dus er is altijd plaats. Verder is er weinig te beleven.

 

Pinhão: Campercontact site nummer 60860. Een kleine, maar mooie parkeerplaats aan de rivier. Het is niet makkelijk om er te komen, omdat er ook veel grote toerbussen rijden, maar het kan wel. Houd er rekening mee dat er niet genoeg plaats kan zijn en dat je nog kan doorrijden naar Régua, Campercontact site nummer 22958.
Bragança: Campercontact site nummer 5362. Een grote, drukke camperplaats waar het een komen en gaan van campers is. Handig gelegen, maar niet echt een prettige plaats.

Hulp nodig?

Neem contact op

  Hoofdkantoor:

  Motorhome Depot Nederland

  Landauer 5

  3897AB Zeewolde

  085 065 7620
   

  Email ons

  office@motorhomedepot.nl

  Volg ons

  Motorhomedepot.nl is een franchise-organisatie en elke campermakelaar is aangesloten als franchisenemer en bedient als onafhankelijk ondernemer zijn regio.

  Alle rechten voorbehouden - 2020 ©Motorhome Depot NL

  Powered by TDG Digital | 2020

  © UW MAKELAARS VOOR CAMPERS BV h.o.d.n. Motorhome Depot Nederland
  MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.