fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Neustrelitz

Zondag 15 Juli

Neustrelitz

 
Mecklenburg Vorpommern is Friesland in het kwadraat: zo’n duizend meren, aan ieder meer wel een stadje of een dorp, uitgestrekt, dun bevolkt en groen. Het is dus gokken welk meer het volgende wordt. Met de camper gok je dan op een plaats met een camperplaats die op de app leuk klinkt. Het werd Neustrelitz aan de Zierker See.

 

Neustrelitz heeft de grootte van een dorp maar de allure van een wereldstad. Daar zit natuurlijk een hele geschiedenis achter. In 1733 brandde het kasteel van Hertog Adolf Friedrich III von Mecklenburg-Strelitz af en hij besloot even verderop een nieuw kasteel te bouwen. Hij bouwde er een stadje bij en nodigde mensen uit er te komen wonen. Neustrelitz bleef officieel een stadsdeel van het nabijgelegen Strelitz, kreeg geen stadsrechten, geen gekozen stadsbestuur en kwam niet uit de verf. Alle groei ging naar het nabijgelegen Neubrandenburg, wat nu dan ook een grote stad is, met een kleine, matig interessante stadskern.

 

Halverwege de negentiende eeuw probeerde Hertog Georg het nog een keertje met Neustrelitz. Hij gaf de opdracht een complete stad te bouwen volgens de toen heersende mode: de neogotiek. Echt helpen deed het niet, pas na de Eerste Wereldoorlog werd het wat met Neustrelitz: hoofdstad van de vrijstaat Mecklenburg-Strelitz. Met de komst van het Nationaal Socialisme was het alweer over en werden de staten Mecklenburg-Schwerin en Mecklenburg-Strelitz samengevoegd, met Schwerin als hoofdstad. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog was Neustrelitz vooral bekend als stad met boekverbrandingen en grote kampen voor dwangarbeiders en krijgsgevangenen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog brandden het kasteel, het theater en nog wat andere gebouwen af wat niet geheel per ongeluk was. Wat overbleef is in de vijftiger jaren afgebroken en uiteindelijk bleef er een klein provinciestadje over.

 

Neustrelitz anno nu

 

De EU vond het kennelijk sneu voor Neustrelitz en begon onvervaard te restaureren vanuit fondsen om het platteland economisch een duwtje in de rug te geven. Men begon bij de haven. De oude pakhuizen zijn naar goed West-Europees model gerestaureerd tot moderne appartementen en lofts. Onderin zitten restaurantjes met gezellige terrasjes. De havens zijn ingericht voor recreatievaart en op de kade, naast de pakhuizen richtte men een uitstekende camperplaats in.

 

Het grote achthoekige plein uit 1866 is er nog, nu met een grote fontein in het midden en hier en daar een restaurant. Rond het plein de typische rechthoekige, bakstenen stadskerk, het gemeentehuis en diverse banken. De orangerie en de slotkerk die bij het slot hoorden zijn volledig gerestaureerd en op dit moment zijn ze bezig met het park dat rond het slot ligt. De vrolijk ogende slotkerk met zijn vele torentjes is vrijwel geheel vernieuwbouwd. Behalve wat resten van het orgel, was er niet zoveel van over. De kerk doet nu dienst als galerie van beeldhouwwerk.

 

De straten die uitkomen op het marktplein verwacht je eerder bij een grote midden Europese stad, dan bij een dorp van de grootte van Neustrelitz: hoge, stedelijke bebouwing, brede straten, een groot station, alles wat je bij een stad van honderdduizend inwoners verwacht, niet bij een dorp van nog geen twintigduizend. In een dag heb je alle straten helemaal doorgewandeld en nog tijd gehad voor uitgebreide koffiepauzes ook. Halverwege de belangrijkste winkelstraat zit een Grieks restaurant waar het altijd heel druk is. Een Grieks restaurant zie je niet vaak in de voormalige DDR. Het is vast erg goed.

 

In de stad zijn veel meer grote, opvallende gebouwen: het Marienpaleis, het Carolinenpaleis, voormalige scholen en vele andere gebouwen, ieder met een eigen geschiedenis. Zo had Neustrelitz in de Nationaal Socialistisch tijd hét opleidingscentrum voor sportleraren. Vrijwel alles is gerestaureerd en heeft een nieuwe functie gekregen. Behalve dat ene gebouw recht tegenover de Orangerie, dat staat prachtig te vervallen en ik hoop dat het nooit dezelfde suikerspinbehandeling krijgt als de andere gebouwen. Wanneer je ernaar vraagt, haalt de mevrouw van de VVV haar neus op: “das ist Privatbesitz”.

 

Waar stond Lily de Camper

 

De camperplaats van Neustrelitz ligt reuze gezellig naast de terrasjes aan de haven. Aan de andere kant van de terrasjes ligt het kantoor van de havenmeester die ook de camperplaats beheert. Daar zijn ook de uitstekende sanitaire faciliteiten.

Hulp nodig?

Neem contact op

    Hoofdkantoor:

    Motorhome Depot Nederland

    Landauer 5

    3897AB Zeewolde

    085 065 7620
     

    Email ons

    office@motorhomedepot.nl

    Volg ons

    Motorhomedepot.nl is een franchise-organisatie en elke campermakelaar is aangesloten als franchisenemer en bedient als onafhankelijk ondernemer zijn regio.

    Alle rechten voorbehouden - 2021 ©Motorhome Depot NL

    Powered by TDG Digital | 2023

    © UW MAKELAARS VOOR CAMPERS BV h.o.d.n. Motorhome Depot Nederland
    MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.