fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Favoriete stops in noordwest Frankrijk

Geplaatst in Reisverslagen  Woensdag 6 januari 2021

 

Dit jaar is natuurlijk ook voor mij een vreemd jaar. In maart moest ik plotseling vanuit Portugal ‘vluchten’ naar Nederland. Drie maanden hebben Lily de Camper en ik stilgestaan, wat nog niet eerder was voorgekomen. Wel hebben we in de zomer een kort rondje Duitsland gemaakt, maar daar is het bij gebleven. Inmiddels ben ik weer terug in Portugal.

 

Om in Portugal te komen, moet je vanuit Nederland eerst door België en dan door Frankrijk en Spanje. In Corona-tijden is alles anders, maar daar valt toch echt niet aan te tornen. Ik vertrok aan het begin van de tweede golf vanuit Zeeland en omdat België al moeilijk begon te doen, ben ik daar in één keer doorheen gereden. In Frankrijk stop ik eigenlijk altijd als eerste en als laatste stop in Wissant. Niet dat Wissant zo bijzonder is, maar het heeft prachtige stranden en uitzichten en je zit meteen in de buitenlandse vakantiesfeer. Bovendien kan je er heerlijk koffie drinken op het plein en eten bij Chez Nicole. En Wissant heeft een uitstekende gratis camperplaats, ook niet onbelangrijk. Wie wil kan hier in de omgeving bunkers uit de wereldoorlogen bezoeken. Maar vooral de twee uitstekende kliffen Cap Blanc -Nez in het noorden en Cap Gris-Nez in het zuiden zijn de hoogtepunten hier. Dit stuk Frankrijk heeft veel kenmerken van België, niet in de laatste plaatse de namen van de dorpen en steden. Zo is Wissant een verbastering van Witzand, een keer raden waarom!

Le Tréport

 

Een andere favoriete stop van mij – en velen met mij – is Le Tréport. Niet gratis, maar wel een prachtige camperplaats bovenop de honderd meter hoge kliffen met prachtig uitzicht op zee. Er gaat een funiculaire, een lift-treintje, van de klif naar het dorp beneden. Hoewel Le Tréport een heel leuk plaatsje is, vind ik Mers-les-Bains aan de andere kant van het sluisje, eigenlijk nog leuker. Hier staan enorm veel prachtige Art Nouveau huizen in het fin du siècle, de Belle Epoque, gebouwd door rijke Parijzenaars die hier vakantie kwamen vieren. Een prachtig tijdsbeeld.

Seine

 

Na Le Tréport is het zaak om te bekijken hoe je de Seine overgaat. De meest voor de hand liggende optie is de Pont de Normandie. Deze prachtige brug over de Seine bij Le Havre is meer dan twee kilometer lang en het wegdek ligt op zestig meter hoogte. Die hoogte betekent dat het met wind niet aan te bevelen is met een camper over deze brug te rijden. Bovendien is het een tolbrug die voor klasse 2 campers € 6,40 kost en voor klasse 3 € 7. Het voordeel is natuurlijk dat je in na de brug bijna direct in Honfleur bent, een van de schattigste dorpen aan de noordwest kust van Frankrijk. Ook wie niet over de Pont de Normandie rijdt, moet echt een keertje naar Honfleur. Het centrum van het dorp ligt rond het vissershaventje en is op duizenden schilderijen vereeuwigd. Alleen al vanwege Honfleur is het zeker de moeite waard om toch een keer te investeren in de Pont de Normandie.

Wie niet kiest voor de Pont de Normandie kan via Rouen rijden, wat een uiterst efficiënte, maar niet erg pittoreske route is. Wel opletten dat je bij de tunnel de maximum snelheid in de gaten houdt, er staan flitsers. De brug bij Tancarville is ook een optie, maar ook erg hoog en met tol: € 3,30 en € 3,90 voor campers klasse 2 en 3. Dan is de brug bij Les Andelys een heel stuk beter! Ik ben daar al wel over de Seine gegaan, maar ben er nog nooit gestopt, dat staat nog op mijn todo-lijstje. Het is een prachtige omgeving en daar ontdekte ik voor het eerst dat de Seine aan de noordoever kliffen heeft! De noordoever ligt een heel stuk hoger dan de zuidoever.

Jumièges

 

Maar mijn favoriet is tot nu toe de Pont de Brotonne. Niet omdat  het zo’n mooie brug is, of omdat de brug gratis is, wat hij inderdaad is, maar omdat daar in een rondje van de Seine, vóór je de rivier oversteekt, de abdij van Jumièges ligt. Jumièges is veruit de mooiste kloosterruïne van Frankrijk. De abdij stamt uit de 7e eeuw, maar werd diverse malen geplunderd door onder meer de Vikingen en telkens weer herbouwd, verbouwd en uitgebreid. De huidige ruïnes stammen uit de 11e en 16e eeuw en de abdij staat leeg sinds de Franse Revolutie. Werkelijk een van de mooiste abdijruïnes die ik ooit gezien heb. En er ligt nog een gezellig dorpje omheen ook.

 

Eenmaal over de Seine begint het echte Frankrijk!

 Waar stond Lily de camper?

 

Wissant

 • Camping: Campercontact site nummer: 1327. Een hele grote camping, die z’n geld eerlijk gezegd niet waard is.
 • Camperplaats: Campercontact site nummer: 11094. Een prima gratis camperplaats aan de buitenkant van Wissant, centrum en strand zijn prima te belopen.

Le Tréport: Campercontact site nummer: 1160. Niet de spectaculaire camperplaats op de klif, die was – zoals heel vaak – vol, maar die in Mers-les-Bains wat eigenlijk een mooier stadje is.

 

Jumièges: Campercontact site nummer: 3447. Prima parkeerplaats op loopafstand van de abdij.

 

Honfleur: Campercontact site nummer: 1151. Een hele grote camperplaats, die toch regelmatig vol is, omdat Honfleur nou eenmaal razend populair is.

Hulp nodig?

Neem contact op

  Hoofdkantoor:

  Motorhome Depot Nederland

  Landauer 5

  3897AB Zeewolde

  085 065 7620
   

  Email ons

  office@motorhomedepot.nl

  Volg ons

  Motorhomedepot.nl is een franchise-organisatie en elke campermakelaar is aangesloten als franchisenemer en bedient als onafhankelijk ondernemer zijn regio.

  Alle rechten voorbehouden - 2021 ©Motorhome Depot NL

  Powered by TDG Digital | 2021

  © UW MAKELAARS VOOR CAMPERS BV h.o.d.n. Motorhome Depot Nederland
  MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.