fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Camperen in de Baltische landen

Woensdag 19 December

Camperen in de Baltische landen

 

Als je in Oost Polen bent en zo dicht bij de grens met Litouwen, dan is het wel heel moeilijk om niet even een kijkje te gaan nemen. Voor mij was de verleiding in ieder geval te groot en ik ging de grens over. Kan dat? Kan je zomaar als vrouw alleen met je camper door de Baltische landen? Ja, dat kan! Je kan zowel als camperaar als als vrouw alleen uitstekend reizen door Litouwen, Letland en Estland.

 

Wegen

 

De Baltische landen maken net als Polen uitstekend gebruik van de infrastructuur projecten van de EU. De landen zijn dun bevolkt dus zo heel veel wegen zijn er niet, maar over het algemeen zijn de wegen die er zijn in uitstekende staat. Er zijn geen bergen van enige betekenis en voldoende moderne tankstations. Rond de hoofdsteden zijn de wegen vierbaans en in Litouwen is er ook een vierbaansweg van Klaipeda via Kaunas naar Vilnius. De overige wegen zijn tweebaans. Ga je van de doorgaande wegen af, dan kom je wel op onverharde wegen terecht.

 

Wat betreft de verkeersregels en verkeersborden ben ik geen echt onduidelijke situaties tegen gekomen. Er wordt met name in Estland veel gewaarschuwd voor overstekende rendieren, maar helaas heb ik er geen een gezien. Risicovolle locaties worden weergegeven met een driehoekbord met in het midden een grote zwarte ronde punt.

 

Rijden

 

Voor ervaren bestuurders die hun camper goed kennen, zou het verkeer geen probleem moeten zijn, maar de Baltische landen zijn geen gebied om voor het eerst eens te oefenen met een groter voertuig. Lesauto’s heb ik er niet gezien en hoewel iedereen de techniek van een auto uitstekend lijkt te beheersen, is het verkeersinzicht van de lokale automobilisten niet optimaal.

 

Met name in Litouwen wordt er hard en risicovol gereden. Vooral op de paar vierbaanswegen die er zijn is het goed opletten en je niet gek laten maken. In Estland en Letland wordt er iets rustiger gereden, maar zijn de wegen ook minder druk.

 

Op de wegen richting Rusland rijdt veel vrachtverkeer, waardoor de verleiding om te pas en vooral te onpas in te halen voor veel automobilisten te groot is. Op de tweebaanswegen is het meestal veel rustiger, maar ook hier wordt veel ingehaald. Net als in Polen verwachten de lokale automobilisten dat je als langzamer verkeer de vluchtstrook erbij pakt om hen de gelegenheid te geven je in te halen. Het is even wennen, maar uiteindelijk werkt het wel.

 

Snelheid

 

In Litouwen is de officiële maximumsnelheid voor campers op de tweebaanswegen 90 km/uur, op vierbaanswegen 100 km/uur en op de snelweg 110 km/uur. Let op: dit geldt voor campers onder de 3,5 ton, is je camper zwaarder, dan is de maximum snelheid op alle wegen 90 km/uur. Binnen de bebouwde kom is de maximum snelheid 50 km/uur.

 

De kans dat je in Letland op een van de twee stukken weg komt waar je harder mag dan 100 km/uur is klein en op alle andere wegen is de maximum snelheid 90 km/uur. Binnen de bebouwde kom is dat 50 km/uur.

 

Vind je in Estland een vierbaansweg, dan mag je daar met een camper tot 3,5 ton 110 km/uur. Op alle andere wegen is de maximum snelheid buiten de bebouwde kom 90 km/uur en binnen de bebouwde kom 50 km/uur.

 

Tol

 

Alleen vrachtverkeer boven de 3,5 ton moeten in de Baltische landen tol te betalen. Wel hebben de landen op enkele plaatsen speciale heffingen zoals een milieuheffing op de Koerse Schoorwal (Litouwen) en een toegangstarief bij Jurmala (Letland).

 

Overnachtingsplaatsen

 

De camperplaats zoals wij die in West-Europa kennen, is nog grotendeels onbekend in Estland, Letland en Litouwen. Sporadisch kom je er een tegen, zoals bij het Rundale Paleis in Letland of Valaste Kula in Estland. Over het algemeen tref je in deze landen campings van uitstekende kwaliteit, maar ook met een bijbehorend prijskaartje dat berekend is op westerse toeristen: reken op een gemiddelde van € 20 à € 25 per nacht. De meeste campings liggen aan de kust en bij de grotere plaatsen. Echt veel overnachtingsplaatsen zijn er nog niet, dus plan van te voren waar je ’s avonds wil uitkomen.

 

Officieel mogen campers in de Baltische landen vrij staan, maar ik heb het niemand zien doen. Wel viel mij op dat vrijwel alle campings zwaar bewaakt zijn. Mijn persoonlijke conclusie was dat dat allemaal niet voor niets zou zijn, maar dat moet iedereen natuurlijk zelf weten.

 

Taal

 

Vrijwel iedereen tussen de tien en dertig jaar spreekt Engels. In Estland uitstekend, in Letland goed, in Litouwen heel redelijk tot goed. Ouderen hebben meestal als eerste of tweede taal Russisch, een enkeling spreekt wat Duits. Maar door het steeds meer gesproken Engels, is communicatie is geen enkel probleem.

 

Geld

 

Alle drie de Baltische landen hebben de euro. Met name in Estland is de digitalisering prima, waardoor je vrijwel overal (contactloos) kan betalen met je pinpas.

 

Hoewel alle drie de landen de euro hebben, is het prijsniveau anders dan in de Westerse landen. Het inkomensniveau is laag en daardoor zijn alle gewone dingen zoals dagelijkse boodschappen heel goedkoop. Zaken die alleen voor buitenlanders zijn, zijn daarentegen duur, soms zelfs duurder dan in het westen. Prijzen van campings liggen soms verbijsterend hoog. Heel goedkoop uit eten gaan en de goedkopere diesel compenseren dat weer.

 

Boodschappen

 

In vrijwel alle dorpen en steden van enige omvang zit een grote supermarkt als Lidl, Rimi, Maxima, Spar, Aldi. Daarnaast zijn er kleine buurtwinkels. Vooral in Letland is het aan te bevelen te zoeken naar lokale winkels, ‘Veikals’, omdat die vaak een hoekje met biologische producten van lokale producenten hebben. Ze zijn niet makkelijk te vinden omdat ze nauwelijks herkenbaar zijn als winkel, maar zoek je naar het woord Veikals, dan lukt het wel.

 

Veiligheid

 

Alle drie de landen geven grif toe dat de criminaliteit naar het westen geëxporteerd is. Zware criminaliteit als moord en doodslag kom je er niet tegen. Wel is het zo dat veel mensen nog steeds het idee hebben dat inwoners van West-Europa allemaal miljonair zijn. Goed op je spullen passen en bij voorkeur parkeren op bewaakte parkeerplaatsen, ook al kosten die wat geld.

 

Ik ben als vrouw-alleen geen onveilige situaties tegengekomen. Ik kreeg de indruk dat het met de emancipatie uitstekend gesteld is in de Baltische landen. Nu ben ik blond en heb ik blauwe ogen, maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik er niet van overtuigd ben dat mijn gevoel van veiligheid ook geldt voor mensen met een gekleurde huid of lhbt mensen.

 

Hulp nodig?

Neem contact op

    Hoofdkantoor:

    Motorhome Depot Nederland

    Landauer 5

    3897AB Zeewolde

    085 065 7620
     

    Email ons

    office@motorhomedepot.nl

    Volg ons

    Motorhomedepot.nl is een franchise-organisatie en elke campermakelaar is aangesloten als franchisenemer en bedient als onafhankelijk ondernemer zijn regio.

    Alle rechten voorbehouden - 2021 ©Motorhome Depot NL

    Powered by TDG Digital | 2023

    © UW MAKELAARS VOOR CAMPERS BV h.o.d.n. Motorhome Depot Nederland
    MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.