fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Bijzondere camperplaatsen

Dinsdag 3 Juli

Bijzondere camperplaatsen

Vorig jaar bracht ik de zomer door in Engeland en dat bracht weer een heel nieuw soort camperplaats met zich mee. In Engeland is de camperplaats in opkomst, maar er zijn er nog niet zo heel veel. Campings zijn er wel, maar die zijn vaak duur of je moet lid zijn van de Camping & Caravanning Club voor je er mag staan. Maar ik vond iets anders: BritStops en kwam er al snel achter dat er meer landen met dit soort concepten zijn.

 

BritStops is een organisatie die naar nieuwe, gratis of heel goedkope overnachtingsplaatsen voor campers zoekt en naar locaties die het leuk vinden om mensen te ontvangen. Ze gaan in overleg met pubs met grote parkeerplaatsen, boerderijwinkels, brouwerijen en andere locaties. De bedoeling is dat beide partijen er wat aan hebben. Het is niet verplicht om in de pub te gaan eten en wat te drinken, maar het wordt wel op prijs gesteld. En natuurlijk is dat ook praktisch: wie wil er nou niet ’s avonds na het rijden een lekker glas cider in de pub? Met je bed voor de deur is dat geen enkel probleem.

 

De pubs af en toe afwisselen met een farm shop is ook een uitstekend idee. De farm shops hebben vaak een restaurantje waar ze een uitstekend biologisch verantwoord full English breakfast serveren. Dat moet je toch minimaal één keer gedaan hebben wanneer je in Engeland bent.

 

Op www.britstops.com staat ook in het Nederlands uitgebreid uitgelegd hoe het werkt. Het boek is daar ook te bestellen. Ja, het is aan de dure kant, maar het is ook meer een soort lidmaatschap en met de hoge prijzen van de Engelse campings, heb je de kosten er met één overnachting al bijna uit.

 

Hoe het werkt

 

Toen ik het boek zelf in handen had, kwam ik erachter dat BritStops niet de enige organisatie is met dit soort overnachtingsmogelijkheden. In diverse Europese landen bestaat een vergelijkbaar systeem, al zijn ze allemaal net even anders. Maar overal geldt: door het boek te kopen ben je voor één jaar lid van de club. Voor de prijs die je betaalt ontvang je het boek met alle adressen en een sticker. De sticker moet je op de voorruit van je camper plakken en het is de bedoeling dat je je met de huidige jaargang van het boek in de hand meldt bij de gastheer. Verder zijn er een aantal regels van fatsoen, zoals zorgen dat je sanitair in orde is en niet plompverloren je grijs water lozen in de wijngaard. De meeste adressen hebben geen of nauwelijks faciliteiten, enige zelfredzaamheid is dus wel geboden. Sta je bij een pub dan mag je tijdens openingstijden wel gebruik maken van het toilet, maar sta je midden in een wijngaard, dan is er echt geen toilet in de buurt. Gewoonlijk gaat het iedere keer om één overnachting, in bijzondere gevallen kan je wel overleggen of je twee nachten mag blijven. Het is nooit verplicht om iets te kopen van het bedrijf, maar het wordt natuurlijk wel op prijs gesteld. En laten we wel zijn: je kan nergens versere en originele producten krijgen dan bij het producerende bedrijf.

 

Frankrijk was het eerste land dat volgens dit concept werkt. Via France Passion kan je gratis overnachten vooral in wijngaarden, maar ook bij boeren en ambachtelijke bedrijven. Zij bestaan al sinds 1994 en publiceren in hun boek meer dan tweeduizend adressen waar campers gratis kunnen overnachten.

 

www.france-passion.com

 

In Spanje werkt España Discovery volgens hetzelfde systeem. De adressen zijn wijngaarden en boerderijen. Zeker de wijngaarden laten je graag zien hoe de wijn gemaakt wordt en welke soorten wijn zij maken.

 

www.espana-discovery.es

 

Het Duitse Landvergnügen is inmiddels een grote organisatie met bijna zeshonderd adressen. Het principe is hetzelfde, de gastbedrijven zijn over het algemeen biologische boerderijen met boerderijwinkels. Ook zijn er kaasmakerijen, brouwerijen en wijngaarden onder de Duitse gastbedrijven.

 

landvergnuegen.com

 

Zwitserland is niet zo groot en daarom is Swiss Terroir het kleinste broertje van de familie. Hier bieden niet alleen boeren en wijngaarden een overnachting aan, maar ook ambachtslieden, kaasmakers en zelfs chocoladefabrikanten. In totaal biedt Swiss Terroir zo’n vijftig originele overnachtingsadressen aan.

 

swissterroir.ch

 

Wil je een andere vakantie dan anders, dan bestel je tijdig het boek van het land waar je van plan bent heen te gaan.

 

Hulp nodig?

Neem contact op

  Hoofdkantoor:

  Motorhome Depot Nederland

  Landauer 5

  3897AB Zeewolde

  085 065 7620
   

  Email ons

  office@motorhomedepot.nl

  Volg ons

  Motorhomedepot.nl is een franchise-organisatie en elke campermakelaar is aangesloten als franchisenemer en bedient als onafhankelijk ondernemer zijn regio.

  Alle rechten voorbehouden - 2021 ©Motorhome Depot NL

  Powered by TDG Digital | 2021

  © UW MAKELAARS VOOR CAMPERS BV h.o.d.n. Motorhome Depot Nederland
  MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.