fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Overwinteren in Spanje

Geplaatst in Tina’s blog Dinsdag 26 Februari

Overwinteren in Spanje

Na een voor mijn doen lange periode in Nederland, vertrok ik rond de Kerst zuidwaarts. In hoog tempo reed ik naar Tarifa aan de Costa de Luz, de westkust van Spanje. Daar bivakkeerde ik een aantal weken in een waterig zonnetje voor ik verder trok.

Omdat ik zo laat in het jaar vertrok, reed ik zo snel mogelijk naar het zuiden. Ik wilde uit de kou zijn, maar ook voerde mijn route mij door Extramadura en daar kan het weer opeens omslaan naar een flink eind beneden het vriespunt. Een snelle rit naar de Middellandse Zee is niet goedkoop. De dieselkosten van Utrecht naar de zuidkust van Spanje komen al snel boven de € 400 en de tolwegen in Frankrijk zijn met een camper ook flink aan de prijs: een kleine € 150. Het is daarom eigenlijk verstandiger eerder te vertrekken. Je kan dan de tolwegen in Frankrijk vermijden en behalve dat dat veel goedkoper is, is het ook veel leuker rijden. Maar ja, het schiet wel minder op en wanneer het inmiddels sneeuwt, zijn de tolwegen wel veel veiliger. Sinds de EU gesteld heeft dat er op door de EU aangelegde wegen geen tol geheven mag worden, zijn veel voormalige tolwegen in Spanje gratis.

Overwinteren

Tienduizenden Nederlanders doen het: overwinteren in Spanje. Verreweg de meeste mensen kiezen voor de oostkust van Spanje: rond Alicante en tussen Alicante en Valencia. Dat is logisch want deze regio heeft veruit het beste weer in de winter. Het is in Spanje alleen lekker weer op de vrij smalle strook tussen de kust en de bergketens. Zodra je over de bergen in het binnenland komt, heeft Spanje een landklimaat en dat kan erg koud zijn. Plaatsen die populair zijn om te overwinteren zijn bijvoorbeeld Calpe, Altea, Torrevieja, Santa Pola en natuurlijk Benidorm. 

Nou zijn Nederlanders niet de enigen die gaan overwinteren: er zijn ook vrij veel Engelsen, Duitsers, Scandinaviërs en andere meer noordelijke nationaliteiten. Het voordeel daarvan is dat het hele toerisme in deze regio in de winter gewoon doordraait, alle restaurants en cafeetjes zijn gewoon open. Het nadeel is dat rustige plekjes in de winter net zo moeilijk te vinden zijn als in de zomer.

Overnachten

Niet alle campings aan de kust zijn het hele jaar open en daardoor zijn de campings die wel open zijn, druk. Wie in een van de populaire plaatsen wil gaan overwinteren, doet er verstandig aan van te voren een plaats te reserveren. De prijs zal meevallen: veel campings bieden korting bij een langer verblijf. Bij een verblijf van langer dan een maand kan de korting zelfs oplopen tot 40%. Natuurlijk zijn de gebruikelijke camperplaatsen ook open in de winter. Sommige van deze camperplaatsen hebben iedere winter dezelfde vaste bevolking, maar houden meestal wel een paar plaatsen vrij voor mensen die zonder reservering een paar nachtjes komen staan. Bijzonder is dat veel van de grote parkeerplaatsen aan de stranden in de winter gedoogplaatsen voor campers zijn. Daar is vrijwel altijd wel een plaatsje te vinden, hoewel ik er ook tegen gekomen ben waar de campers hutje mutje naast elkaar staan. Maar ach, ik reserveer nooit en toch heb ik altijd wel een plaatsje gevonden. 

Zuid West Spanje

Een andere regio die populair is bij overwinteraars is de regio rond Malaga. Met plaatsen als Marbella en Torremolinos is dit natuurlijk sowieso een bekende toeristische omgeving. Gemiddeld is het hier ietsje kouder dan aan de oostkust en dus ook ietsje rustiger. Ik heb zelf het idee dat hier minder campers zijn en misschien meer overwinteraars in appartementen. Maar toch, ook hier is het voor wie op een specifieke camping of camperplaats wil staan verstandig van te voren te reserveren.

Zelf ga ik het liefst naar Tarifa in de aller zuidwestelijkste hoek van Spanje. Toegegeven, het is in Tarifa gemiddeld zeker drie à vier en soms zelfs meer graden kouder dan aan de oostkust en bovendien waait het er altijd en vaak zelfs hard. Bovendien zijn veel campings, bars en restaurants in januari en februari gesloten. De meeste toeristen die hier zijn, zijn fanatieke kite surfers en digital nomads: mensen die overal hun werk kunnen doen. Als digital nomad – ik werk immers gewoon door tijdens mijn reizen – voel ik me in Tarifa prima thuis. Maar mensen die zich verheugen op twee à drie maanden met een boekje in de zon, lekker eten en leuke plaatsjes om te bezoeken, zullen het waarschijnlijk beter naar hun zin hebben aan de oostkust.

Activiteiten

Overwinteren in Spanje is niet moeilijk. Eenmaal aan de kust aangekomen zet je de camper neer, de luifel uit, je stoel buiten en je pakt een boek. Zorg wel voor een flink aantal boeken op de e-reader! Af en toe fiets je naar de supermarkt voor boodschappen en soms pak je de camper om een plaatsje in de buurt te bezoeken. Het is allemaal heel relaxt want tijd is er genoeg. 

Vooral op de grote campings aan de oostkust organiseren ervaren overwinteraars tal van activiteiten. Dit varieert van complete cursussen tot samen Sinterklaas vieren. In diverse plaatsen is het mogelijk deel te nemen aan lessen flamencodansen, yogalessen, taallessen en dergelijke.

Uitstapjes in de regio zijn natuurlijk ook in de winter mogelijk. Wie een stukje het binnenland in wil, doet er wel goed aan van te voren even de weersvoorspelling te checken. Soms kan het twintig kilometer het binnenland in opeens tien graden kouder zijn. Wellicht is het een idee om al dan niet met de buren, een personenauto te huren voor dagjes uit, dat rijdt over bergweggetjes toch wel wat makkelijker dan de camper. In de winter zijn de prijzen van huurauto’s ongelooflijk laag. Op vliegveld Malaga is het mogelijk een auto te huren voor maar € 5 per dag. Om uitstapjes te maken is het lang niet altijd nodig zelf vervoer te hebben, in de meeste regio’s rijden voldoende bussen naar alle omliggende steden en dorpjes. 

Waar stond Lily de Camper

Stops onderweg: Le Neubourg, Vivonne, Ondres en Alaejos. Allemaal gratis overnachtingsplaatsen te vinden via CamperContact.

Zo’n zes weken lang stond Lily op camping Rio Jara, even buiten Tarifa, Andalusië.

 

Hulp nodig?

Neem contact op

  Hoofdkantoor:

  Motorhome Depot Nederland

  Landauer 5

  3897AB Zeewolde

  085 065 7620
   

  Email ons

  office@motorhomedepot.nl

  Volg ons

  Motorhomedepot.nl is een franchise-organisatie en elke campermakelaar is aangesloten als franchisenemer en bedient als onafhankelijk ondernemer zijn regio.

  Alle rechten voorbehouden - 2020 ©Motorhome Depot NL

  Powered by TDG Digital | 2020

  © UW MAKELAARS VOOR CAMPERS BV h.o.d.n. Motorhome Depot Nederland
  MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.