fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Hoe ontdek je een frauduleuze online camperverkoop?

Posted in Kopen Donderdag 10 Mei

Een camper is een van de meest fantastische dingen die je ooit zult kopen. Maar het is ook een van de grootste aankopen die je ooit zult doen en daarom moet je voorzichtig zijn, zeker als je jouw droomcamper denkt te hebben gevonden. Helaas is de campermarkt geen uitzondering op het groeiende probleem van online fraude. Motorhome Depot doet er alles aan om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt.

 

Wij zitten natuurlijk dagelijks online op de camperwebsites en zien helaas een flinke toename in het aantal frauduleuze camperadvertenties op internet. De bekende en vertrouwde verkoop- en veilingwebsites doen echt veel moeite om fraude te voorkomen, maar iedere dag weer verschijnen er zeer twijfelachtige aanbiedingen op die sites.
 
Inmiddels kijken wij er redelijk doorheen en we delen onze kennis graag. Daarom hebben we een checklist gemaakt van veel voorkomende punten waar je op moet letten bij het lezen van online advertenties.

Onze checklist:

Wanneer het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Is de vraagprijs voor een camper veel lager dan de prijzen van vergelijkbare campers die te koop worden aangeboden, dan klopt er iets niet.

Een camper is een dure aanschaf en het loont altijd te moeite deskundig advies in te winnen, of vooraf wat onderzoek te doen. Heb je eenmaal besloten welk merk, model en bouwjaar je wil kopen, kijk dan eens rond naar vergelijkbare campers zodat je een idee krijgt van de waarde. Als de vraagprijs van een camper heel wat lager is dan je zou verwachten, dan is het waarschijnlijk oplichterij.
 
De verkoper vraagt om een aanbetaling voordat je de camper kunt bekijken.
Betaal nooit iets vooraf. Een betrouwbare verkoper zal nooit geld vragen om een camper te bekijken, dus als dit wel gebeurt weet je zeker dat je met een oplichter te maken hebt.
 
De verkoper heeft geen reactiemogelijkheid op zijn website profiel.
Alle alarmbellen zouden moeten gaan rinkelen wanneer je dit ziet. Kijk heel goed of dit wel een echte verkoper is en bij ook maar de geringste twijfel, scroll verder naar de volgende advertentie.
 
Je krijgt de verkoper niet persoonlijk te spreken
Is de verkoper moeilijk te bereiken of vermijdt hij contact, wees dan voorzichtig. Vaak komen oplichters met een smoesje dat ze bijvoorbeeld in het buitenland werken en daarom lastig bereikbaar zijn. Wees voorzichtig en probeer zoveel mogelijk over de verkoper te weten te komen voordat je met hem in zee gaat.
 

Er staat ergens een link in de vermelding die je weg leidt van de hoofdwebsite waar de advertentie staat.
Als je door een klik op een link op een vertrouwde website op een andere website terecht komt, wees dan altijd extra voorzichtig. Het is dan waarschijnlijk oplichterij en ook de wettelijke bescherming die de vertrouwde website biedt, vervalt.
 
Het vermelde telefoonnummer werkt niet
Nogmaals, probeer zoveel mogelijk over de verkoper te weten te komen. Telefoonnummers die niet werken, nep-adressen en rare e-mailadressen zijn allemaal signalen waardoor de alarmbellen af zouden moeten gaan.
 
De verkoper vraagt je het bedrag over te maken naar een niet Nederlands NL IBAN bankrekeningnummer.
Oplichters gebruiken vaak buitenlandse bankrekeningen om geld op te laten storten, omdat deze moeilijker te traceren zijn. Als de verkoper vraagt om geld te storten op een buitenlandse rekening, moet je dit als een waarschuwing beschouwen. Vergeet niet dat je de bescherming verliest die de Nederlandse wetgeving je kan geven.

Kom je een of meer van de punten van deze checklist tegen in een advertentie op een website die campers aanbiedt, wees dan meer dan voorzichtig. Bij twijfel gewoon verder zoeken en vergeet de verdachte campers die te koop wordt aangeboden. Heb geduld, jouw droomcamper bestaat en komt een keer te koop via een betrouwbare verkoper.
 
En natuurlijk: de enige manier om echt heel zeker te weten dat je niet wordt opgelicht, is door een camper te kopen via een bekend bedrijf dat eenvoudig is te traceren omdat al hun gegevens duidelijk en makkelijk vindbaar op hun website staan.
Als een of meer van deze waarschuwingen aanwezig zijn in een camper- of caravanlijst, wees dan zeer voorzichtig.
 
Onthoud bij twijfel gewoon verder te zoeken en alle verdachte campers of caravans die te koop worden aangeboden te vergeten.
 
En natuurlijk, de manier om echt te garanderen dat u niet wordt opgelicht is kopen viaeen gerespecteerde onderneming die u eenvoudig kunt traceren.

Hulp nodig?

Neem contact op

  Hoofdkantoor:

  Motorhome Depot Nederland

  Landbouwweg 46

  3899BG Zeewolde

  085 065 7620
   

  Email ons

  office@motorhomedepot.nl

  Volg ons

  Motorhomedepot.nl is een franchise-organisatie en elke campermakelaar is aangesloten als franchisenemer en bedient als onafhankelijk ondernemer zijn regio.

  Alle rechten voorbehouden - 2021 ©Motorhome Depot NL

  Powered by TDG Digital | 2023

  © UW MAKELAARS VOOR CAMPERS BV h.o.d.n. Motorhome Depot Nederland
  MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.