fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Zuidoost Polen

Woensdag 17 Oktober

Zuidoost Polen

 

Zuid Polen is weer heel anders dan Noord Polen. Aan de zuidrand van het land liggen onder andere het Tatra en het Reuzengebergte en daar naartoe wordt het landschap steeds glooiender. Het is er in de zomer wat warmer dan in het noorden en met het heerlijke weer van deze zomer waande ik me opeens veel zuidelijker streken.

 

Aan de rivier de Wisla/Vistula lig Kazimierz Dolny. Ik had er nooit van gehoord, maar het is wereldberoemd bij de Polen zelf. Het was er ongelooflijk druk toen ik er op een zondag aankwam en ik besloot dus op maandag, als de Polen weer weg waren, het stadje te gaan bekijken. Het is een schattig klein plaatsje op een heel mooi plekje aan de rivier. In de 15e en 16e eeuw was het een heel belangrijke handelsstad of overslagplaats van voornamelijk graan. Op een gegeven moment hield dat op. Kennelijk nogal abrupt, want het stadje groeide niet, werd niet kleiner, niks. Het bleef exact zoals het in z’n hoogtijdagen was en zo is het nu nog steeds. Al in de 19e eeuw werd het herontdekt als mooi, zowel door kunstenaars als door toeristen.

 

Kazimierz Dolny is een fijne ansichtkaart: een mooi plein met waterbron, een kasteelruïne op de berg, heel veel kerken, twee kloosters, 16e eeuwse pakhuizen langs de rivier, heel veel restaurantjes, heel veel kraampjes met koelkastmagneetjes en replica’s van oude schepen in de rivier. Een aantal van de cafeetjes achter de terrasjes zagen er overigens uit alsof ze in de winter erg gezellige literaire en artiesten cafés zouden kunnen zijn, wat in principe overeenkomt met de reputatie van kunstenaarsstadje.

 

Sandomierz

 

Het eerste wat ik zag op het marktplein van Sandomierz waren elektrische nep-klassieke auto’s die bij wijze van taxi de toeristen van de parkeerplaatsen beneden naar boven brengen en van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Er is namelijk best veel te zien in Sandomierz maar voor alles moet je heuvel op en heuvel af. Behalve het bijna Spaans aandoende marktplein met het stadhuis in het midden, is er ook een kasteel, een kathedraal en een klooster. Dat klooster is begonnen met het maken van wijn. Ze produceren nog niet echt veel flessen, maar het begin is er.

 

De geschiedenis van Sandomierz is zoals zo vaak in Polen, verbijsterend: eeuwenlang was het een grote, welvarende stad, een van de belangrijkste steden van het oude Polen. Sandomierz was dus superaantrekkelijk voor onder andere Mongolen, Tartaren, Litouwers, Zweden en Oostenrijkers die allemaal, de een met meer succes dan de ander, de stad probeerden te veroveren. Na de Eerste Wereldoorlog was het de bedoeling dat Sandomierz een hele grote stad, een echte regionale hoofdstad, zou worden. Dat plannetje mislukte dankzij de Tweede Wereldoorlog en daarom is het nu nog steeds een betrekkelijk kleine, maar supermooie stad.

 

Cider en wijn

 

Sandomierz ligt middenin de fruitteelt regio van Polen en diverse winkels verkopen producten uit de regio. Toen ik er was stond er op het marktplein een kraampje met regionale cider. Toegegeven, ze moet nog een beetje langer oefenen met cider maken, maar ik verwacht dat we over een paar jaar Poolse cider in de supermarkt kunnen kopen. Tymbark vruchtensappen koop je overal in Polen en zijn heerlijk, maar hier ontdek je ook kleine regionale merken. Je rijdt langs kilometerslange rijen met appelbomen en andere fruitbomen. Jammer genoeg hebben ze nog niet in de gaten dat ook dit toeristisch interessant kan zijn, want er zijn (nog) geen proeverijen en buiten de stadjes, geen restaurants en terrasjes. Komt vast wel!

 

Nieuw in het landschap zijn de beginnende wijnboeren. Een wijngaard heet in het Pools ‘winnica’. Kom je zo’n bordje tegen, afslaan en gaan wijnproeven! Vaak kan dat. Of tik op google maps ‘winnica’ in, dan kan je ook precies zien waar ze zitten en welke proeverijen hebben.

 

Waar stond Lily de Camper

 

In Kazimierz Dolny stond ik in de boomgaard van Grzegorz Pielak, sitenummer 41091 op de campercontact app. Typisch zo’n locatie waar iemand handig heeft ingespeeld op het opbloeiende toerisme en de opkomst van de camper. Alle faciliteiten zijn gebouwd in de voormalige boerenschuur en je staat onder de appelbomen. De camperplaats ligt op loopafstand van het centrum van het stadje.

 

In Sandomierz stond ik op camping Browarny, campercontact sitenummer 12005. Je staat vrijwel naast het marktplein, maar het is wel een flinke klim naar boven.

 

Hulp nodig?

Neem contact op

    Hoofdkantoor:

    Motorhome Depot Nederland

    Landauer 5

    3897AB Zeewolde

    085 065 7620
     

    Email ons

    office@motorhomedepot.nl

    Volg ons

    Motorhomedepot.nl is een franchise-organisatie en elke campermakelaar is aangesloten als franchisenemer en bedient als onafhankelijk ondernemer zijn regio.

    Alle rechten voorbehouden - 2021 ©Motorhome Depot NL

    Powered by TDG Digital | 2023

    © UW MAKELAARS VOOR CAMPERS BV h.o.d.n. Motorhome Depot Nederland
    MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.