Europa's grootste campermakelaar

Wat is een campermakelaar?

Blog

Gesorteerd op
Riga en Tallinn

Riga en Tallinn

Geplaatst in Tina's blog
14/02/2019

De hoofdsteden van Letland en Estland, respectievelijk Riga en Tallinn, hebben heel wat overeenkomsten en zijn toch heel verschillend. Het zijn allebei eeuwenoude havensteden en allebei Hanzesteden. Bovendien zijn allebei de steden de laatste jaren populaire stops voor cruiseschepen en bestemmingen voor weekendtripjes van jongeren. Maar daar houdt de vergelijking zo’n beetje op.

Letland

Letland

Geplaatst in
31/01/2019

Letland is bij Nederlanders het minst bekend van de drie Baltische landen en ik was geen uitzondering: ik wist alleen dat de hoofdstad Riga heette en dat het initiatief voor de Hanzesteden uit Riga kwam. Maar gelukkig kom je met de camper altijd wel mensen tegen die je dingen vertellen over waar het leuk is. Zo had ik al een klein lijstje gemaakt van plaatsen waar ik in Letland naartoe wilde.

Vilnius

Vilnius

Geplaatst in Tina's blog
17/01/2019

De drie hoofdsteden van de Baltische landen zijn populaire weekendbestemmingen. Alle drie de landen spelen daar handig op in: de binnensteden zijn helemaal opgeknapt, er zijn erg veel terrasjes en er is genoeg te zien voor een weekendje weg. Vooral de West-Europese jeugd zie je er in groten getale rondlopen.

De eerste kilometers in Litouwen

De eerste kilometers in Litouwen

Geplaatst in Tina's blog
04/01/2019

We leren de Baltische landen als een standaardrijtje: Estland, Letland, Litouwen. Maar om er te komen moet je het omdraaien: Litouwen, Letland, Estland. De drie landen zijn net zo verschillend als de BeNeLux-landen zijn. Zo is Litouwen als enige enthousiast katholiek, als protest tegen de Russen en vroeger de Duitsers die wilden dat het protestant zou zijn. Ook de talen zijn verschillend. Litouws lijkt nog wel een beetje op Lets, maar het is wel erg fijn dat de bevolking tegenwoordig Engels leert, want je verstaat er niks van.

Camperen in de Baltische landen

Camperen in de Baltische landen

Geplaatst in Tina's blog
19/12/2018

Als je in Oost Polen bent en zo dicht bij de grens met Litouwen, dan is het wel heel moeilijk om niet even een kijkje te gaan nemen. Voor mij was de verleiding in ieder geval te groot en ik ging de grens over. Kan dat? Kan je zomaar als vrouw alleen met je camper door de Baltische landen? Ja, dat kan! Je kan zowel als camperaar als als vrouw alleen uitstekend reizen door Litouwen, Letland en Estland.

Rond Krakau

Rond Krakau

Geplaatst in Tina's blog
20/11/2018

Het laatste blog over Polen. Er is gelukkig nog zoveel meer waar ik niet geweest ben, dan waar ik wel was: ik ga zeker nog een keertje terug. Polen was voor mij een grote verrassing: het is mooi, de mensen zijn aardig, maar het is ook leuk en vooral dat laatste had ik niet verwacht. Omdat dit het laatste Polen-blog is – hierna begin ik aan de Baltische Landen - is het een verzameling van de hoogtepunten van mijn laatste dagen in het zuidelijke gedeelte van Polen.

Zuidoost Polen

Zuidoost Polen

Geplaatst in Tina's blog
17/10/2018

Zuid Polen is weer heel anders dan Noord Polen. Aan de zuidrand van het land liggen onder andere het Tatra en het Reuzengebergte en daar naartoe wordt het landschap steeds glooiender. Het is er in de zomer wat warmer dan in het noorden en met het heerlijke weer van deze zomer waande ik me opeens veel zuidelijker streken.

Jubelverhaal over Polen

Jubelverhaal over Polen

Geplaatst in Tina's blog
02/10/2018

Polen deugt Op een gegeven moment reed ik door de Poolse variant van de Betuwe. Maar dan honderd keer zo groot. Eindeloze boomgaarden met fruitbomen en iedere zoveel kilometer een verzamelbedrijf voor fruit en een paar grote, hele grote fruitverwerkingsbedrijven. Heerlijke fruitdranken, jammen, chutneys en andere fruitproducten komen hier vandaan. Er zijn een aantal, nog kleine ciderproducenten en hier en daar experimenteert Polen met wijnbouw. Het gaat zo te zien goed met de Poolse fruittelers, want er staan veel grote nieuwe huizen en het hele gebied ziet er goed uit. En de appelsap is ook lekker, erg lekker zelfs. Vooral de Tymbark appel met munt variant.

Malbork en Elblaski

Malbork en Elblaski

Geplaatst in Tina's blog
01/10/2018

Ik reed Polen in met nagenoeg geen kennis over het land. Natuurlijk, ik wist dat Warschau de hoofdstad was en dat er nog wat meer grote steden waren zoals Gdansk en Krakau. Uit mijn jeugd herinner ik me toestanden in Katowice en natuurlijk Vicky Leandros die met Theo naar Lodz ging. Maar daar hield mijn Polenkennis op. Behalve Mariënburg, daar had ik een foto van gezien en daar wilde ik heen en ik kwam er al snel achter dat het nu Malbork heet.

Wolin-Grudziadz

Wolin-Grudziadz

Geplaatst in Tina's blog
18/09/2018

Na een paar weken door Noordoost Duitsland te zijn getoerd, stak ik bij Swinemünde de grens over naar Polen. Best wel stoer vond ik zelf, maar het viel me alles mee. Voor de zekerheid had ik mijn eerste camperplaats al uitgezocht: een vijftig kilometer over de grens, maar belangrijker: beheerd door een Duitser zodat ik eventuele vragen in het Duits kon stellen. Maar alles in Polen viel mee. Ik had geen vragen.